De-a lungul timpului, România a avut tehnologii inovatoare, de care restul lumii nu aflase încă. În urmă cu 130 de  ani, Timișoara devenea primul oraș cu iluminat stradal din Europa. Tot România este prima țară din lume care a avut o sondă petrolieră comercială și a exportat benzină. România a avut ingineri, arhitecți, scriitori, filosifi sau matematicieni care au revoluționat lumea, la momentul lor. Acum, România are informaticieni, iar priceperea lor îi face să fie căutați de coloși mondiali în domeniu. Mulți dintre ei sunt implicați în proiecte care ar putea revitaliza țara noastră. România ar putea deveni ceea ce se numește o țară inteligentă, cu sisteme informatice bine puse la punct, care scot din ecuație haosul, birocrația și nemulțumirile românilor. Există proiecte fezabile, există fondurile și infrastructura tehnologică necesare dar lipsește un singur lucru – poate cel mai important: interesul autorităților.

38767-oras_inteligent_3.jpgRomânia este în urmă în multe domenii, dar nu și în cel al tehnologiei. Suntem pe primul loc în Europa, în topul internetului de mare viteză. Avem specialiști excepțional pregătiți, proiecte de dezvoltare bine puse la punct, finanțare masivă din mediul privat. Avem toate premisele necesare pentru a dezvolta cel puțin un oraș inteligent chiar în prezent, cu o singură condiție: implicarea autorităților.

Structura informatică este foarte bine pusă la punct. Putem implementa oricând proiecte precum traficul inteligent, iluminatul inteligent, parcarea inteligentă, management al gunoului, servicii medicale, sociale de orice natură. Toate acestea pot deveni la fel de naturale pe cât sunt și telefoanele inteligente. Dar este vorba despre investiții uriașe din partea tuturor celor implicați: industrie, producători și mai ales, autorități. Industria și producătorii au planuri concrete pentru implementarea orașelor inteligente. Autoritățile însă, nu par să facă o prioritate din reducerea costurilor orașelor și îmbunătățirea condițiilor de viață ale cetățenilor”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro ing. Mihai Trașcă, manager proiect IT Digital Dev.

Orașele inteligente elimină problema traficului, a parcărilor, a birocrației sau sărăciei

Într-un oraș inteligent, o ambulanță poate dirija semafoarele în așa fel încât drumul spre spital să fie mai liber. Șoferii pot căuta și rezerva locuri de parcare înainte să plece de acasă, în așa fel încât să nu consume timp, combustibil și resurse în căutarea unui loc de parcare. Traficul este monitorizat cu senzori și șoferii sunt dirijați către cele mai libere rute. Iluminatul stradal se face pe baza energiei solare, cu senzori de lumină și mișcare, stâlpii servind și pentru încărcarea mașinilor electrice. Dar mai ales, locuitorii au acces direct la programele sociale, prin aplicații specifice, iar opinia lor este crucială pentru luarea deciziilor în oraș. Iar acestea sunt doar câteva exemple.

Orașele inteligente pot fi identificate și clasificate în șase mari axe sau dimensiuni: conectarea transportului, tehnologie informatică, resurse naturale, capital uman și social, calitatea vieții, și participarea cetațenilor în guvernarea orașelor. Un oraș inteligent este definit prin inovație continuă și abilitatea de a rezolva probleme prin utilizarea sistemelor IT pentru a îmbunătăți aceasta capacitate. Inteligența constă în abilitatea de a rezolva rapid problemele comunității pentru bunăstarea generală și conservarea resurselor pentru viitor. În acest sens, inteligența este o calitate esențială pentru orice teritoriu, loc, oraș sau regiune unde procesul inovativ este facilitat de tehnologia informației și comunicare”, explică specialiștii Data Land Onești & Das Data.

Într-un oraș inteligent, există mai multe locuri de muncă, se reduce poluarea iar locuitorii sunt sănătoși și mulțumiți

Într-un oraș inteligent, vor exista mai mult locuri de muncă, iar forța de muncă umană va fi suplimentată de roboți. Pare un scenariu suprarealist, dar deja se întâmplă. Dispozitivele inteligente au inundat piața, odată cu lansarea smartphoneurilor, iar interconectarea omului cu acestea a condus la nelimitate posibilități de a ne face viața mai ușoară.

În ultimii ani, obiceiurile noastre s-au schimbat către o viață mai simplă, totul s-a schimbat odată cu dezvoltarea industriei mobilului. Ceea ce vedem azi prefigurează ceea ce se va întâmpla mâine. În următorii cinci ani, vom vedea roboți care vor veni în întâmpinarea nevoilor oamenilor, pe stradă. Tot mai multe companii vor optimiza procesele de producție cu roboți, iar sănătatea va fi un domeniu care se va bucura din plin de evoluția tehnologică”, explică Dorin Pena, general manager Cisco.

Transformarea orașelor, așa cum le știm, în orașele inteligente, înseamnă beneficii majore pentru toată lumea. Poluarea este redusă semnificativ, resursele naturale sunt protejate, locuitorii sunt mai sănătoși și mai mulțumiți. Dar în ciuda beneficiilor evidente, adaptarea la o schimbare majoră, fie ea și una bună, este dificilă. Pentru început, marile companii încearcă să dea un exemplu atât populației, cât și autorităților, prin implementarea unor strategii prin care își scad consumul de energie. Iar orașe precum Sibiu, Cluj sau Timișoara au implementat deja proiecte inovatoare pentru transformarea în orașe ale viitorului.

CITEȘTE ȘI:

25 November 2015