Experţii imobiliari din piaţă locală, indiferent dacă este vorba despre dezvoltatori, consilieri sau agenţii imobiliare, sunt de părere că acum este cel mai potrivit moment pentru a cumpăra. Indiferent dacă este vorba despre locuinţe, terenuri sau investiţii în birouri sau domeniul industrial, situaţia de acum se aseamănă foarte mult cu ceea ce se întâmpla pe piaţa locală în anii 1990. Urmează creşterea.

22340-rec.jpgComplicaţiile apărute la nivel economic au jucat un rol important în destabilizarea pieţei imobiliare din România, dar şi dacă nu am fi trecut printr-o criză economică globală, am fi asistat la o criză imobiliară locală, au spus cunoscătorii pieţei, la Real Estate Club, eveniment organizat IMOPEDIA.

Criza nu este un element nou, am trecut de şapte ori prin asta, în ultimii 100 de ani, dar ea a relevat în România o condiţie a pieţei, a scos la iveală câteva carenţe. Este un moment foarte bun să cumperi, pentru cine are cash. De ce? Dezvoltatorii sunt foarte motivaţi. Nu există un moment mai bun pentru negociere. Deci este un moment foarte bun să cumperi prima locuinţă, dar şi unul foarte bun să treci de la o locuinţă mai mică la una mai mare.", arată Adrian Șişchin, director regional RE/MAX.

Piaţa imobiliară din România trebuie educată

Desigur, optimismul nu este tocmai un concept potrivit pentru vremurile pe care le traversăm, iar cu acest lucru au fost de acord toţi cei prezenţi la Real Estate Club. Piaţa trebuie educată. Iar în această categorie intră toţi participanţii ei: finanţatorii, dezvoltatorii, investitorii, dar şi clienţii sau vânzătorii.

Piaţa este complet needucată. În acest moment, ne aflăm foarte aproape de cel mai jos de nivel al pieţei, dacă nu suntem chiar acolo. Dar nimeni nu pare să înţeleagă faptul că o piaţă matură, stabilă, se bazează pe un sistem de finanţare la fel de bine consolidat. Clienţii, dacă au 50.000 euro cash, preferă să cumpere o locuinţă decât să se împrumute. Ei scapă din vedere faptul că rata pe care o obţin azi o să pară mult mai mică peste 20 de ani, când salariile lor vor creşte, când moneda se va devaloriza. Băncile, de cealaltă parte, fac lucrurile prea dificile. Dar clienţii educaţi şi dezvoltatorii educaţi, fac băncile educate.", a declarat la Real Estate Club, Andrew Prelea, CEO Ozone Homes.

Clienţii trebuie să fie atenţi la pericolele pe care le aduc investiţiile în vremuri de criză

Există însă şi pericole, pentru cei care se gândesc să facă achiziţii, în această perioadă. Pentru că este vorba despre o investiţie, iar orice investiţie aduce un set de riscuri.

Părţile trebuie să îşi reevalueze motivaţia de a vinde sau de a cumpăra. Ca şi cumpărător, ai anumite oportunităţi de a cumpăra astăzi, dar trebuie să te gândeşti că poate faci o greşeală cumpărând acum. Poate că în trei sau cinci ani îţi schimbi statutul social, sau dorinţele referitoare la locuinţă. Sunt lucruri la care clienţii nu se gândesc, de aceea au nevoie de consiliere, au nevoie de reprezentare. Oricum, măcar să gândească de două ori înainte să ia o decizie, oricare ar fi ea.", a spus Cătălin Scripcaru, preşedinte Century 21 România.  

Un alt aspect important, remarcat de cei invitaţi de IMOPEDIA la Real Estate Club, este că nu vor mai exista mişcări bruşte ale pieţei, în perioada următoare. Chiar dacă numărul tranzacţiilor este în uşoară creştere, chiar dacă piaţa pare că îşi găseşte un echilibru, nu există motive care să determine un noul val de frenezie imobiliară.

„Nu trebuie să fim pesimişti, trebuie să fim realişti informaţi. Trebuie să înţelegem modul în care se reorganizează piaţa imobiliară. Să înţelegem că tranzacţiile speculative vor fi foarte puţine comparativ cu 2008. Să înţelegem faptul că, măcar următorii ani, nu vor mai exista creşteri sau scăderi spectaculoase de preţuri, poate doar cu o cifră. Va trebui să învăţăm să nu mai fim nici consumatori în exces, dar nici prudenţi excesiv, pentru că asta o să ne blocheze.", arată Radu Zilişteanu, analist imobiliar şi doctor în economie.

„Piaţa este volatilă, ia forma situaţiilor în care intră. Sunt multe proiecte care au fost pregătite pentru un scop şi acum iau alte direcţii. Piaţa e plină de oameni care schimbă carcasele clădirilor, schimbă destinaţia. Clădirile de rezidenţe se transformă în birouri, pe partea de rezidenţial se prezintă servicii de curăţătorie, pază şi protecţie, mentenanţă. Dezvoltatorii fac tot ce pot să aducă permanent plus-valoarea proiectelor lor.", completează Dan Voiculescu, arhitect Metropolitan International Architects.

Numărul tranzacţiilor imobiliare a ajuns, în anii de criză, până la 350.000 pe an. Scăderea este considerabilă, faţă de cele 500.000 tranzacţii anuale, înainte de criză. Cunoscătorii pieţei spun însă că acest minus de 150.000 de tranzacţii înseamnă retragerea speculatorilor de pe piaţă. 

Totuși, modul în care evoluează piața internă în perioada de criză îi face pe unii specialiști să se gândească la faptul că încă mai este loc de scădere a prețurilor. Oricum, toată lumea este de acord că chiar dacă nu am ajuns la punctul cel mai de jos, suntem foarte aproape de el.  

CITEŞTE ŞI: „Euro ar putea să dispară până la Crăciun", anunţă fostul şef BERD. Prăbuşirea a început deja


30 November 2011