PRO TV prezintă în cadrul emisiunii "România, te iubesc" poveştile românilor care nu şi-au mai putut plăti dobânzile la bănci şi au intrat în executare silită. Unii o iau de la capăt în ţară, cu lecţia învăţată, alţii se duc să câştige mai bine în străinătate.

14391-blocuri-1-andrei-spirache.jpgNumărul românilor care nu-şi mai puteau plăti creditele la timp trecea de 200 de mii, la sfârşitul verii. Tăierile salariilor din sectorul bugetar au adus încă un val de datornici care nu mai pot ţine pasul cu ratele. Tot sperând că preţul proprietăţilor se va redresa, băncile şi datornicii au amânat cât au putut vânzarea caselor ipotecate. Asta nu a făcut decât să crească datoriile restanţierilor şi să tragă şi mai jos preţul caselor, se arată în emisiunea "România, te iubesc", de la PRO TV.

În plin boom imobiliar, Bogdan Groza a dat 179 de mii de euro pentru trei camere la marginea Bucureştiului. Acum banca vinde acelaşi apartament cu 116 mii de euro. Doar că nu-l cumpără nimeni. "Am cumpărat apartamentul pe credit, cu 179 de mii de euro. Am achitat patru miliarde cu care acum m-aş duce peste trei drumuri şi mi-aş lua vilă", spune Bogdan.

A pierdut însă tot, iar acum are conturile blocate. Totul i se trage din afaceri. Avea un business profitabil şi o cifră de afaceri de 1 milion de euro pe an. Vindea echipamente pentru producţie publicitară, dar clienţii săi cumpărau cu credit. Iar bancile, odată criza economică instalată, n-au mai dat credite. "N-am mai putut să vând şi în două luni investiţii, hale, birouri, camioane, practic tot businessul s-a spart ca o bulă. S-a tăiat dintr-odată".

Bogdan a mers la bancă pentru a obţine o reeşalonare, însă a avut şi mai mult de pierdut. "M-au păcălit rău de tot, că mi-au zis că-mi dau un termen de graţie, ca să pot să mă redresez, şi nu mi l-au dat. M-au prins la colţ, la ora şase seara să semnez şi am făcut atunci ultima greşeală".

Dragoste cu executare silită

În România sunt 1.105.718 persoane fizice sau juridice care au credite mai mari de 20.000 de lei. Dintre aceştia, 260.458 au restanţe. Numărul celor care au depăşit termenul de 90 de zile şi care urmează să fie executaţi siliţi s-a dublat în ultimul an. Împreună, aceştia au datorii de aproape 900 de milioane de euro. În această situaţie este şi Nicolae Gondor Ozsvath. De aproape un an casa lui a fost scoasă la mezat, din cauza datoriilor la bancă. Nimic nu s-a schimbat de atunci, doar datoria a crescut. Îşi ipotecase apartamentul său şi al socrilor pentru un credit de 20 de mii de euro. Părea afacerea vieţii, bani destui să pornească un fast-food şi să-şi trimită fiica în tabără în Grecia. Dar abia a reuşit să plătească ratele un an. A mers la bancă pentru o refinanţare, dar nu a obţinut nimic.

Nici apartamentul său din Arad, scos la vânzare pentru 26.850 de euro, nu îşi găseşte cumpărători, chiar dacă au fost făcute 15 licitaţii în ultimul an. "La licitaţii nu se prezintă nimeni, dobânzile cresc din păcate şi situaţia a rămas aceeaşi. Doar penalităţile merg în continuare". Pentru cei 20 de mii pe care i-a împrumutat acum trei ani, omul a ajuns să datoreze 60 de mii.

Un singur lucru bun i s-a întâmplat de când e datornic. A cunoscut o femeie pe un forum de executări silite şi plănuiesc să plece împreună în străinătate să strângă bani. "Ne pregătim de plecare. Dumnezeu să ne ajute! Şi pe noi..."

Cea mai păguboasă nuntă

Mai puţin noroc în dragoste a avut fiica Ginei Camberea, a cărei nuntă nefericită a fost urmată de executarea silită. Gina trăieşte cu cei doi copii ai săi în locuinţa sa de trei camere şi 88 de metri pătraţi, din Militari. Apartament scos la vânzare acum mult sub preţul plătit iniţial. "Nu mai valorează cât creditul, sub nicio formă. Ei au subevaluat-o. O casă evaluată în 2008 la 125 de mii de euro face acum 50? Nu se poate", reclamă Gina. Însă după eşuarea primei licitaţii, preţul a scăzut acum la 45 de mii de euro.

În 2008, tocmai când venise criza, Gina a avut nevoie mare de bani. "Era o vreme când băncile tocmai intraseră în colaps, blocaseră creditarea", povesteşte Gina. A găsit, totuşi, o firmă de credite care a vrut să-i dea 60 de mii de euro. Chit că timp de 30 de ani ar fi dat înapoi 180 de mii de euro. Avea însă un salariu de 1.000 de euro şi a zis că se poate. Banii împrumutaţi s-au dus repede pe alte credite mai vechi şi pe nunta fiicei sale, Larisa. "Am făcut nunta în luna septembrie. În noiembrie mi-a plecat ginerele din casă... M-au lăsat să fac o nuntă, unde am plătit din creditul ăsta 20 de mii de euro. O nuntă de vis, cu 300 de invitaţi. A plecat după o lună şi atunci am rămas eu cu toate... Apoi am rămas şi fără serviciu", povesteşte Gina. De patru luni, însă, s-a angajat consultant online de afaceri. Pentru a strânge banii necesari pentru acoperirea datoriei, fiica sa Larisa îşi face bagajele să plece. Va munci în Italia şi va trimite banii în ţară...

Viaţa de după executarea silită

Bogdan Groza, a cărui afacere a murit odată cu criza, încearcă acum să vadă partea bună din ce i-a mai rămas. A pierdut halele, depozitele, camionul, angajaţii şi banii. În acest timp a pierdut şi 30 de kilograme, ajungând de la 100 la 70. "E foarte bine că am slăbit, până şi stresul e un remediu bun", râde acesta. "Că mi-au luat o mare parte din active, aproape 400 de mii de euro, că m-am devalizat, nu-i nicio problemă, merg mai departe. Contribuţia în business e creierul. Chiar dacă nu mai sunt eu Bogdan de acum doi ani, pe scaun mare, nu mă interesează. Atât timp cât gândeşti, găseşti, vezi în viitor, crezi, vezi ce poţi face, nu există nicio scuză că e criză sau altceva", spune Bogdan.

Mai are aproximativ un miliard de lei datorie la bancă, după ce se vinde apartamentul. E bucuros, însă, că încă mai are putere de muncă. Are program de 17 ore pe zi. Şi-a mutat afacerea online, unde sunt costuri mai mici şi merge acasă cu zâmbetul pe buze, ca să nu transmită neliniştea mai departe fiului său. "Dar a simţit că nu-i mai ia tata trenuleţe Thomas, că sunt scumpe, că îi ia din plastic, chinezeşti. Totuşi suntem încrezători, mergem înainte, copiii ne motivează tare mult", spune Bogdan, care mai are o fetiţă pe drum.

"Pentru mine s-au schimbat clişeele de viaţă şi relevant în viaţă nu mai e banul. Înainte era, imperii de carton pe care le creezi şi nu le mai termini niciodată... Nu, importantă este stabilitatea, liniştea şi mulţumirea celor din jur". Bogdan şi fratele său, Mircea, sunt acum parteneri în afaceri. Criza financiară n-a reuşit să-i învrăjbească. În schimb şi-au dat seama că s-au întins cu creditele mai mult decât le-a fost plapuma şi sunt convinşi că, dacă ar fi pus bani de-o parte pentru zile negre, n-ar fi ajuns să fie scoşi la mezat. Şi cea mai importantă lecţie - au învăţat că cel mai periculos partener de afaceri este banca. Fiindcă şi ea vrea, la fel ca toată lumea, profit. Şi ea chiar reuşeşte, cu orice preţ.


Sursa

19 October 2010