Vremurile grele din piaţa imobiliară nu s-au terminat, iar unii dintre experţii cu vechime din piaţă spun că răul abia urmează. Ei anticipează faptul că băncile nu vor mai putea duce în spinare datoriile la credite ale clienţilor şi că vor fi forţate să execute locuinţele. Prin urmare, pe piaţă ar putea fi atât de multe execuţii la preţuri derizorii, încât preţurile actuale ar putea scădea cu câteva zeci de procente.

19605-executari_silite.jpgBănci din toată ţara trimit deja liste cu zeci de mii de proprietăţi pentru execuţie

„Anul viitor, care după părerea mea va fi cel mai greu de până acum, va aduce ravagii. Proprietăţile vor mai scădea, estimez eu, cu 40%. De ce? Băncile care au susţinut proprietarii şi care au mers pe negociere, reevaluare, renegociere, rerambursare, refinanţare, nu mai au soluţii prin care să tragă de elasticul care înseamnă prime-rate-ul la credite.", îşi începe prezentarea Mihaela Alexandroiu, manager Re/Max - Bastion.

Perspectivele sumbre ale expertului imobiliar sunt bazate pe faptul că în ultimul timp, tot mai multe bănci trimit către agenţie tot mai multe oferte de apartamente executate silit.

„Banc Post mi-a trimis 6.000 proprietăţi, Banca Românească mi-a trimis 3.000 proprietăţi. Alpha Bank mi-a trimis 10.000 proprietăţi, şi dacă vă arăt cu ce preţuri vor ieşi acestea în piaţă, este clar că acest lucru va aduce o corecţie de încă 30-40% la preţurile din piaţa liberă. Proprietarii vor fi deci obligaţi să se alinieze la aceste execuţii, pentru că aceea va fi piaţa.", continuă Mihaela Alexandroiu.

Procesul de execuţie silită este la fel de nedorit de către bănci pe cât este şi de proprietari

Totuşi, spun alte voci, băncilor le va fi dificil să înceapă un demers atât de amplu pe cât ar fi execuţiile în masă. Nu este un proces profitabil din niciun punct de vedere.

„Băncile nu sunt deloc fericite să facă pe agenţii imobiliari. Nu sunt deci deloc fericite să execute garanţiile, pentru că aşa îşi taie din veniturile viitoare. Nu în ultimul rând, prin execuţie, băncile riscă să nu îşi recupereze investiţia. Dacă este vorba, de exemplu, despre un imobil cumpărat în anii 2007 - începutul lui 2008, când preţurile erau la vârf, iar valoarea s-a înjumătăţit între timp, debitorul nu a apucat să plătească foarte mult din credit, iar banca e posibil să nu îşi recupereze suma prin executare.", arată Radu Zilişteanu, analist imobiliar şi doctor în economie.

În plus, dacă la prima licitaţie nu se arată niciun interesat, la licitaţia următoare trebuie să se reducă preţul, deci banca riscă să recupereze chiar şi mai puţin din costuri. Mai mult de atât, executările efectuate până acum sunt în marje nepericuloase, care nu se pot modifica atât de rapid, susţine analistul imobiliar.

„În primele trei luni ale anului 2011, în România au avut loc circa 6.100 executări silite. Dintre care, băncile au executat doar 4.700. Restul reprezintă executări ale Fiscului sau alte tipuri de executări. Dacă ne gândim că anul trecut au fost 350.000 de tranzacţii de vânzare-cumpărare, nu înseamnă foarte mult. Dacă anualizăm, să spunem că ajungem la 20.000 de executări, asta înseamnă foarte puţin din piaţă, deci în niciun caz nu cred că se întrevede ca executările să aibă puterea de a modifica piaţa.", arată Zilişteanu.

De asemenea, procesul de executare silită este întârziat şi de faptul că băncile vând datoriile clienţilor cu probleme către companiile care recuperează creanţe, pentru sume derizorii, dar care le închid conturile problematice. Abia după o perioadă considerabilă de negocieri dintre recuperatori şi clienţi, când nu se ajunge la niciun rezultat, se recurge la executarea silită.

Citeşte şi


7 July 2011