Chiar dacă lumea este reticentă, din cauza scăderii veniturilor, românii doresc în continuare să se împrumute. Peste 30.000 persoane au aplicat online pentru un împrumut prin conso.ro, numai în ultimul an și mai mult de un milion au comparat produsele băncilor, a declarat într-un interviu acordat pentru IMOPEDIA.ro, Alina Brănescu, specialist financiar conso.ro.

29667-bus1h.jpgCea mai mare parte a cererilor rămâne în zona creditelor Prima Casă, avansul de 5% fiind principalul avantaj. De altfel, programul Prima Casă a susţinut creditarea în 2012, conform datelor BNR privind soldul creditelor şi datelor Fondului de Garantare.

Românii caută şi credite de consum şi, într-o măsură mai mică, se îndreaptă către carduri de credit atunci când doresc să obţină o linie de finanţare.

Cât de mult s-a schimbat comportamentul clienţilor faţă de perioada de boom imobiliar şi financiar?

Clienţii sunt mai precauţi atunci când doresc să se împrumute şi alocă un timp mai mare perioadei de reflecţie, comparaţie şi prospectare a pieţei. Costul rămâne unul dintre principalele criterii în funcţie de care este ales un credit.

Credit în euro vs. credit în lei – avantaje și dezavantaje?

Creditele în lei rămân, în continuare, mai scumpe decât cele în euro, în special în zona creditelor imobiliare, iar băncile par să nu fie dispuse să reducă foarte mult marjele în cazul finanţărilor în lei. DAE mediu în cazul unui credit de casă în moneda națională este de 11%, în timp ce în cazul variantei în euro, DAE mediu este de 7,3%, conform datelor conso.ro.

Doar câteva bănci au ieftinit creditele de casă în lei, în 2012. Această inflexibilitate a fost influențată parțial și de politica BNR, care, din martie 2012, nu a mai redus dobânda de politică monetară și nici rezervele minime obligatorii, iar analiștii nu estimează modificări până în 2014.

În cazul creditelor de consum, diferența de dobânzi între creditele în lei și euro s-a redus simțitor în ultima perioadă. În special în condițiile unor sume relativ mici, diferența nu “se simte” atât de tare în suma plătită în final.

Credite în lei vs. credite în euro, cum stăm la capitolul dobânzi?

Creditele în euro sunt, în continuare, mai ieftine decât cele în lei, iar acest lucru este valabil în special în cazul creditelor imobiliare, inclusiv creditele Prima Casă. Spre exemplu, cel mai ieftin credit imobiliar standard în euro are un DAE de 5,6% în timp ce la lei, DAE pornește de la un minim de 7,8%.

Cum vedeți soarta creditelor neperformante?

Din păcate, România rămâne una dintre puținele țări europene care nu are o lege a falimentului personal. Acest lucru lasă la latitudinea băncilor modul în care decid să își trateze clienții cu restanțe, consumatorii neavând niciun fel de pârghie pentru a evita executarea silită. Să nu uităm că nu vorbim de clienți de rea-credință, ci de persoane care nu mai au posibilitatea financiară să mai susțină ratele (uneori majorate abuziv de către bancă), deoarece fie nu mai au serviciu, fie au veniturile mult diminuate.

Politicile proprii de restructurare puse la punct de bănci s-au dovedit a fi ineficiente. Conform datelor BNR, doar 8,8% dintre creditele acordate populației au fost restructurate până în iunie 2012, în timp ce volumul creditelor neperformante a trecut de 24%.

În plus, chiar și în cazul în care își pierde locuința ipotecată, nu înseamnă că un client scapă de datorii. Reducerea prețurilor pe piața imobiliară în ultimii ani face ca sumele obținute în urma licitației să nu mai acopere soldul datoriei către bancă. Astfel, clienții datornici pot rămâne și fără casă și datori la bancă cu sume importante.

 

CITEȘTE ȘI: 2013, mai multe locuinţe executate silit de bănci


6 March 2013