Banca vă poate lua casa, chiar dacă nu aţi contractat un credit ipotecar. E bine de ştiut că neplata ratelor în cazul unui credit de nevoi personale poate duce la pierderea locuinţei. Banca are dreptul de a scoate la vânzare proprietatea în care locuiţi pentru a-şi recupera banii pe care i-aţi împrumutat.

27822-bad_credit_loans.jpgMulte persoane cred că, dacă nu au garantat cu casa atunci când au luat un împrumut de la bancă, instituţia financiară nu le poate scoate locuinţa la licitaţie. Nimic mai fals! Atunci când suma datorată este redusă, banca va prefera sa pună poprire pe salariu. Este mult mai simplu aşa deoarece costurile sunt mici.

„Codul de Procedură Civilă stabileşte că pot fi urmărite până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau de alocaţie pentru copii, respectiv până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii”, arată specialiştii Recupit&Asociaţii.

În cazul în care clientul nu obţine venituri și nu există coplătitori sau giranţi, atunci banca va apela la alte măsuri pentru a-şi recupera sumele împrumutate. Următorul pas pentru bancă este să se îndrepte spre bunurilor mobile și imobile deţinute de clientul rău platnic.

„Legislaţia actuală permite băncilor să execute bunurile deţinute de client, dacă acesta acumulează restanţe la credit. De obicei, procedura de executare silită se declanşează după ce se înregistrează restante mai mari de 90 zile”, susţin experţii financiari de la expertulbanilor.ro.

Procedura de executare este mai greoaie în cazul creditelor de nevoi personale fără ipotecă, dar nu imposibilă. În astfel de situaţii, executarea silită poate dura mai mult, însă în cele din urma, banca va putea obţine o decizie judecătorească pentru executarea silită a locuinţei.

„Dacă imobilul este vândut in urma licitaţiei, din sumele încasate se vor acoperi cheltuielile cu executarea silită și datoriile faţă de bancă. Mai exact, soldul rămas de rambursat şi penalităţile de întârziere. Restul banilor vor reveni clientului, dacă nu mai există alţi creditori”, explică reprezentanţii expertulbanilor.ro.

CITEȘTE ȘI Atenţie la data scadentă! O restanţă de câteva zeci de euro poate duce la executare silită

 

5 November 2012