0-587-constructiivilebaneasa05vt.jpgLocuinţele care se construiesc în România şi, în special, în Capitală, se vând ca pâinea caldă, însă nu către români, străinii fiind cei care cumpără nu unul, ci zeci, chiar sute de apartamente fiecare. Potrivit datelor furnizate de analiştii companiei de consultanţă imobiliară Colliers, aproape jumătate dintre locuinţele nou construite sunt cumpărate de către investitori, restul fiind achiziţionate de persoane fizice, în scopuri locative. Şi la capitolul construcţii de locuinţe, străinii deţin supremaţia, nu mai puţin de 80% dintre dezvoltatorii ansamblurilor noi fiind din Israel, recent intrând puternic pe piaţa locală şi firmele spaniole.

De altfel, investitorii evrei au monopolizat şi investiţiile în spaţiile comerciale, dezvoltând 27% dintre proiectele derulate în România în acest moment. În ce-i priveşte pe cumpărători, investitorii de peste Ocean au simţit potenţialul pieţei imobiliare din România, astfel încât cumpără sute de apartamente. „Dintre investitori, cei locali cumpără 2-5 apartamente, oamenii de afaceri străini din Grecia, Spania achiziţionează câte 15-20 unităţi, iar investitorii din Statele Unite ale Americii, Marea Britanie şi Israel preferă să cumpere pachete mari, de câteva sute de locuinţe”, susţin analiştii Colliers.

Preţurile vor creşte în continuare

Preţul de vânzare al apartamentelor din Bucureşti a ajuns la 1.000-2.200 euro pe metrul pătrat construit, atât în cazul construcţiilor noi, cât şi al celor vechi, în condiţiile în care preţul de construcţie este estimat de Colliers la 1.020 euro/mp. Datele Colliers arată că, în primele şase luni ale anului, au fost vândute 3.000 de locuinţe din complexurile rezidenţiale noi şi 4.000 de apartamente în imobilele vechi. “Ceea ce se construieşte nu va acoperi cererea. Piaţa este dinamică. Cei care stau în blocurile vechi vând apartamentele şi se mută în ansamblurile noi. Cu timpul însă, se vor tranzacţiona mai multe apartamente noi decât vechi”, a spus Ilinca Păun, directorul diviziei rezidenţial a Colliers.

Preţul apartamentelor din Bucureşti s-a majorat, în prima jumătate a anului, cu 10% în medie, iar tendinţa de creştere se va menţine şi în perioada următoare. „Creşterea preţurilor a fost chiar şi de 20% în anumite proiecte noi, cu locaţii bune. Preţurile vor continua să crească, dar cu un ritm mai lent decât cel înregistrat anii trecuţi. De asemenea, pentru unele locuinţe amplasate în zone neexploatate sau care au potenţial de creştere, cum ar fi cele din partea de nord, creşterea va fi mai accentuată”, a mai adăugat Ilinca Păun.

Sursa

28 June 2007