Volumul anual al investitiilor imobiliare in Europa a atins 110mld€ in 2011, in crestere fata de 104mld€ in 2010

23333-bogdan_sergentu_53378000.jpgVolumul investitiilor in real estate a crescut in T4 2011 la 31.4mld€, o majorare de 17% fata de T3 2011.

Activitatea investitionala din Europa Centrala si de Est s-a contractat la 1.3mld€, dupa ce trimestrul precedenta marcat un volum semnificativ mai mare, de 2mld€.

Investitiile nationale au totalizat 20mld€, reprezentand o cota de piata de 65%.

Investitorii din afara Europei si-au majorat expunerea pe pietele europene, volumul net al investitiilor acestora atingand 3.2mld€ in T4 2011.

Investitorii institutionali au ramas activi; intrucat companiile de asigurari si-au mentinut investitiile, putem deduce ca reglementarile pactului‚ Solvency II’ cu privire la gradul de solvabilitate nu le-au afectat semnificativ portofoliile.

Pe masura ce criza bancare si a datoriilor suverane continua, DTZ a diminuat estimarea cu privire la volumele de investitii din 2012, preconizand o usoara cadere fata de anul precedent, pana la 107mld€

Potrivit estimarilor DTZ Echinox, investitiile ar putea atinge 550mil€ in 2012, din care 300mil€ ar putea fi reprezentate de lichidarea de catre banci a garantiilor imobiliare pentru creditele neperformante din portofoliu

Londra, Marea Britanie: DTZ, parte a UGL Services, o divizie a UGL Limited (ASX: UGL) a lansat zilele acestea cel mai recent raport al sau, European Investment Market Update. Raportul releva ca volumul investitiilor in proprietati comerciale (office, retail, industrial) a atins in T4 2011 31.4mld€, o crestere de e17% fata de T3 2011. Volumul anual al investitiilor a atins 110mld€ in 2011, in crestere fata de 104mld€ in 2010.

Magali Marton, Head of DTZ CEMEA Research, a comentat: Dintre principalele piete europene, Franta a marcat cea mai importanta crestere. Volumul investitiilor s-a ridicat la 6.7mld€ in T4, cu o crestere de 83% fata de 3.6mld€ in T3. Piata din Marea Britanie a inregistrat o crestere de 14% fata de trimestrul anterior, pana la valoarea de 8.6mld€ in T4. Piata germana si-a pastrat nivelul activ al investitiilor, cu o valoare in jurul a 6mld€.

Pietele nordice au experimentat o crestere accelerata in ultimul trimestru, cu investitii de 4.4mld€, comparativ cu numai 2.7mld€ in T3, preponderent in Suedia si Norvegia. Activitatea investitionala din Europa Centrala si de Est s-a contractat la 1.3mld€, dupa ce trimestrul precedenta marcat un volum semnificati mai mare, de 2mld€. Diferenta este o consecinta a faptului ca investitorii au devenit mai selectivi in ceea ce priveste achizitiile de pe pietele secundare.

Volumele investitiilor internationale s-a stabilizat in T4 la 10.9mld€, comparativ cu 10.3mld€ in T3. Investitiile intra-regionale au fost mai putin active in T4, in timp ce investitorii inter-regionali (din afara Europei) si-au accelerat ritmul achizitiilor in Europa. Volumul investitiilor acestora a atins 6mld€, fata de 4.5mld€ in T3, profitand de pozitia relativ slaba a monedelor europene.

Vehiculele private de investitii si companiile private au continuat sa domine piata europeana a investitiilor imobiliare, cu achizitii ce totalizeaza 17.8mld€ trimestrul acesta. Sectorul companiilor listate la bursa (al doilea ca nivel de activitate in Europa)  a fost devansat de investitorii institutionali, integistrand numai 4.6mld€ in T4 2011.

Nigel Almond, Associate Director Forecasting and Strategy, at DTZ Research, completeaza: „E interesant de urmarit evolutia investitiilor companiilor de asigurari, care si-au crescut investitiile nete de la 2.6mld€ in 2010 la 3.3mld€ in 2011, inregistrand o tendinta pozitiva pe parcursul ultimelor trimestre. Acest fapt este o dovada certa a faptului ca pactul Solvency II nu a avut un impact negativ asupra activitatii lor investitionale.”

Magali Marton comenteaza: privind in perspectiva, incertitudinile de pe pietele financiare de pe glob incep sa aiba un impact negativ asupra increderii investitorilor, desi continua eforturile de a mentine stabilitatea bancilor europene si de a controla criza datoriilor suverane. Avand in vedere perceptia negativa, estimam ca volumele investitiilor vor inregistra o usoara cadere in 2012, pana la 107mld€.

Bogdan Sergentu, Head of Valuations and Consulting, DTZ Echinox a comentat: “Investitiile imobiliare din Romania au scazut in 2011 cu 13%, ajungand, pe parcursul intregului an, la valoarea de 262.99 mil Euro. Cele mai multe tranzactii s-au inregistrat in sectorul de retail, chiar daca acest sector detine a doua pozitie in ceea ce priveste ponderea totala a  investitiilor atrase (17.4%). Tranzactiile vizand proiecte de tip mixt au insumat aproximativ 69% din volumul total, urmate de sectoarele residential  si office, cu un procent aproximativ egal de 5% si de sectorul hotelier cu 3.8%. Dupa locatie, dintr-un total de 13 tranzactii, sase sunt in Bucuresti, urmat de orase de rang secundar sau tertiar precum Brasov, Ploiesti, Craiova, Sibiu, Pitesti, Slatina si Baia Mare.”

Analizand investitiile dupa tipul de cumparator, identificam companiile private si companiile cotate la bursa ca fiind cele mai active. Potrivit estimarilor DTZ Echinox, investitiile ar putea atinge 550mil€ in 2012, din care 300mil€ ar putea fi reprezentate de lichidarea de catre banci a garantiilor imobiliare pentru creditele neperformante din portofoliu.

 

Sursa

7 February 2012