Stabilirea unui buget lunar și planurile financiare pe termen lung par concepte dedicate exclusiv afacerilor. Dar criza creditelor a demonstrat lumii întregi cât de importante sunt aceste două aspecte în viața oricui. Pentru a putea plăti creditele la timp și totodată, pentru a duce o viață liniștită, din punct de vedere financiar, este nevoie de un plan. Acesta nu este complicat și poate fi întocmit cu ușurință de oricine. Dar, pentru a avea un rezultat de succes, este crucială consecvența și respectarea limitelor impuse, ceea ce se poate dovedi adesea mult mai complicat decât sună.

36720-finante.jpgPlata creditelor bancare este prima pe lista celor mai mari motive de îngrijorare ale momentului. Oameni care au contractat împrumuturi bancare înainte de 2008, atunci când nici clienții, nici bancherii, nu priveau în perspectivă, au probleme reale în a-și achita ratele lunare. Acest lucru s-a întâmplat tocmai din cauza lipsei de planificare, de ambele părți.

Odată cu noua criză a creditelor în franci elvețieni, toată lumea arată cu degetul. Clienții și unii specialiști în domeniu sunt de părere că băncile sunt de vină, pentru un comportament nechibzuit. De cealaltă parte, bancherii spun că nici clienții nu au avut interesul de a citi cu atenție și de a înțelege contractele pe care le-au semnat. Disputele nu conduc la soluționarea problemei, dar un asemenea episod trebuie să servească drept învățământ pentru întreaga piață. Asemenea situații se pot evita cu ușurință, prin educație financiară”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Marius Nițescu, analist economic la E/C Advisors.

Educația financiară a devenit materie predată în școli, după criza din 2008

Educația financiară este o materie care se predă la școală, în SUA, din 2013. Este un aspect crucial, pentru dezvoltarea unei economii solide, într-o societate consumatoristă. În momentul în care contractele, mai ales cele de credite, nu ar mai fi văzute drept orientative, angajamentul ambelor părți ar fi unul bine fundamentat.

Creditele nu sunt o achiziție fără repercusiuni, cum mult timp s-a crezut. Creditele implică un termen lung, uneori chiar zeci de ani. Sumele care trebuie plătite lunar se vor transforma, fără de greș, într-o povară grea.  Iar consecințele sunt dure, în cazul în care termenii contractului nu sunt respectați. Neprevăzutul trebuie luat în calcul, în mod obligatoriu. Și clienții, și băncile, ar trebui să pornească de la premisa că în 20-30 de ani, va fi și măcar o perioadă dificilă”, explică pentru IMOPEDIA.ro Mihaela Tudose, broker bancar As Finance.

Din graba de a primi sumele de bani dorite, clienții neglijează lecturarea și aprofundarea contractului, urmând a fi luați prin surprindere de clauzele contractuale, atunci când anumite situații apar. Analiza de piață corectă se poate face doar în condițiile în care sunt confruntate mai multe contracte, de la mai multe bănci. Ofertele multiple sunt prezentate elegant în broșurile băncilor, dar acestea pot camufla mai multe dezavantaje. Dacă aleg doar în baza reclamelor, clienții pot contracta instrumente greșite de creditare sau economisire, iar investițiile se pot transforma în pagubă cu ușurință.

„Un client bine informat va primi exact ce își dorește: cele mai bune dobânzi, cele mai bine personalizate condiții. Contractul și condițiile financiare se pot negocia, într-o anumită marjă, cu orice bancă. Se pot construi chiar produse individuale, care să răspundă nevoilor personale ale clientului, fără niciun cost în plus. Educația financiară îi face pe oameni să nu se mai sperie de informațiile economice, ci să le folosească în favoarea lor”, explică analist economic Marius Nițescu.

Ratele trebuie plătite strategic, pentru a fi mai ușor de achitat

Primul pas, în întocmirea unui plan financiar, este stabilirea unui țel pe termen scurt. Acesta se referă la aspecte precum o strategie de economisire pe șase luni sau reducerea cheltuielilor, pe un an. Sunt operațiuni aparent simple, care cer însă schimbări comportamentale majore. Tocmai de aceea, ele sunt greu de implementat. Clienții trebuie să se aștepte la eșecuri inițiale, la incapacitatea de a respecta cu strictețe planul. Este normal. Important este ca aceste abateri să nu se transforme în regulă, iar planul să nu fie suspendat.

Următoarea etapă este întocmirea unui plan financiar pe termen lung, ceea ce reprezintă o adevărată provocare. Este nevoie de ani întregi de dedicare financiare, ceea ce înseamnă că, inevitabil, vor apărea mai multe situații neașteptate, pe parcurs. În asemenea situații, un client obișnuit să respecte un plan financiar, va identifica o soluție mult mai rapid. Exemple din această categorie sunt creditele ipotecare, imobiliare sau pregătirea unui cont de economii pentru bătrânețe.

Ratele sunt un concept aparent simplu: la o anumită dată, plătești o anumită sumă. Dar, spre exemplu, dacă se achită mai întâi datoriile cu dobândă mai mare, suma totală este micșorată, pentru că dobânda achitată nu lasă suma lunară să crească. Pentru cei care au mai multe credite, este indicat să îl plătească pe cel mai mic la început, în timp ce plătește sumele minime, pentru celelalte. Astfel, clientul observă o reducere importantă a sumelor de plătit și este încurajat să plătească în continuare”, explică brokerul bancar Mihaela Tudose.

Gestionarea corectă a problemelor financiare are un impact direct asupra calității vieții. Studiile au demonstrat că 80% dintre divorțuri au principal motiv problemele financiare, 70% dintre salariați cheltuiesc totul până la viitorul salariu, iar peste 40% dintre pensionari nu au nimic economisit și se bazează exclusiv pe pensie. De asemenea, doar 17% dintre clienții bancari citesc contractele înainte să le semneze, peste jumătate dintre aceștia nu au un buget lunar, aproximativ 20% nu știu ce sume cheltuiesc pe produsele alimentare, obiecte necesare în casă ori divertisment.

CITEȘTE ȘI:

8 April 2015