Diferenţa mare dintre preţul cerut de proprietari şi cel indicat de evaluator ţine tranzacţiile în stand-by până la noi ordine... de la bănci.

Evaluatorii imobiliari, factor de întârziere a tranzacţiilorÎnvinuiţi în anii trecuţi că au umflat preţurile apartamentelor, evaluatorii sunt acum acuzaţi că fixează preţuri prea mici şi blochează piaţa.

Nu trebuie uitat însă că aceştia nu sunt decât nişte unelte în mâna băncilor, care în prezent suflă şi-n iaurt când e vorba de a acorda credite. Cel care pierde este, cum ne-am obişnuit deja, cumpărătorul.

S-a găsit ţapul ispăşitor pentru blocajul de pe piaţa imobiliară din această perioadă: evaluatorul imobiliar. Realitatea este însă aceea că proprietarii, influenţaţi de brokeri, continuă să ceară preţuri mai mari decât cele de tranzacţionare, iar băncile au norme de prudenţialitate foarte stricte şi încearcă să finanţeze cât mai puţine cereri.

Cu alte cuvinte, evaluatorul imobiliar este prins la mijloc. Şi, pentru că precontractele se fac, frec-vent, înainte de a cere o evaluare - de cele mai multe ori, mai mică decât preţul cerut de proprietar -, diferenţa e plătită din buzunar de cumpărător, sub ameninţarea pierderii avansului.

„Aşa cum clientul nu poate să facă rost uşor de diferenţa de bani dintre preţul de ofertă şi rezultatul evaluării, nici banca nu poate să evalueze altfel într-o perioadă de scădere economică şi de creştere a şomajului", declară Ion Cătuţoiu, managing partner al agenţiei imobiliare Real Time.

Cum trebuie procedat

În măsura în care se poate, viitorul cumpărător nu trebuie să se grăbească şi să plătească avans proprietarului înainte de a avea măcar o imagine aproximativă asupra rezultatului evaluării. „Ideal ar fi ca acest precontract să fie făcut după evaluarea imobilului, când se cunosc valorile şi se trece în etapele finale ale creditului. În acest fel nu mai pot apărea surprize legate de rezultatul evaluării", a declarat Gabriel Creţu, director Retail şi Canale Distribuţie la OTP Bank.

 „În situaţia ideală nu ar trebui să existe avansul acordat di-rect proprietarului. Acest avans ar trebui înlocuit de o sumă mai mică, reprezentând un angajament în ve-derea finalizării tranzacţiei. Restul sumei de avans poate fi depusă într-un cont şi transferată proprietarului doar în momentul în care tranzacţia este finalizată", adaugă Creţu. „Când se depun documentele pentru accesarea creditului, cumpărătorul trebuie să facă tot posibilul să nu semneze şi precontractul, ci să ceară, în prealabil, un evaluator agreat de finanţator, pentru a vedea câţi bani poate obţine de la banca respectivă", declară Adrian Crivii, director general al companiei de evaluare Darian Rom Suisse.  Din păcate, nu în toate situaţiile este posibil aşa ceva, iar vânzătorul evită astfel de evaluări prealabile.

Sursa

13 October 2009