Evaluarea locuintei pentru obtinerea creditului


Cotidianul - 28.06.2006
 

Evaluarea este un element-cheie in obtinerea finantarii pentru achizitia unei locuinte. Ea este impusa de institutia financiara care ofera creditul si care suporta si cea mai mare parte din pretul locuintei. In calitatea sa de principal finantator, banca doreste sa cunoasca exact valoarea de piata a locuintei.

Aceasta este „polita“ prin care ea se asigura ca isi va recupera suma investita, alaturi de dobinda aferenta, in cazul in care clientul devine insolvabil. Si daca tot am vorbit de asigurare, trebuie mentionat ca raportul de evaluare sta si la baza calcularii primei de asigurare a locuintei (procent din valoarea de asigurare).

Astfel, o data ce banca s-a convins de bonitatea clientului, adica de capacitatea sa de rambursare a creditului, ea va cere un raport care sa ateste valoarea de piata a imobilului. Aici intra in scena expertul evaluator, care trebuie neaparat sa fie agreat de catre banca. Dupa studierea documentatiei legale a proprietatii (titlu de proprietate, fisa cadastrala etc.), evaluatorul va efectua si o inspectie la fata locului, culegind informatii despre imobil (amplasare, stare tehnica, finisaje, calitatea imprejurimilor etc.).

Procesul evaluarii propriu-zise incepe dupa aceea. Evaluatorul va face o analiza a pietei imobiliare pentru tipul respectiv de proprietate. Atunci cind avem de-a face cu proprietati rezidentiale (apartamente, case, vile), cea mai indicata metoda de evaluare este cea a comparatiilor de piata, in special pentru pietele active, cu numar mare de tranzactii si de proprietati similare. Pentru imobilele aflate in constructie, evaluarea se face in functie de costurile pe care le presupune ridicarea cladirii respective.

O a treia metoda, cea a veniturilor care pot fi obtinute din exploatarea locuintei (chirii), este potrivita in cazul evaluarii proprietatilor comerciale de tipul mall-urilor sau cladirilor de birouri. Evaluarea nu este necesara doar in momentul obtinerii creditului. Cum imprumuturile imobiliare/ipotecare se acorda pe perioade lungi, bancile vor solicita, periodic, actualizari ale valorii de piata a imobilului respectiv. Pentru stabilirea politei de asigurare a locuintei, obligatorie la contractarea unui credit ipotecar, este din nou nevoie de evaluare.

Valoarea de asigurare este insa diferita de valoarea de piata a imobilului, pentru ca ea va tine cont nu de pretul care poate fi obtinut prin vinzare, ci de costul constructiei (pentru a compensa eventualele daune), fara a lua in calcul terenul pe care este amplasat imobilul. - Adrian Crivii, General Manager, Compania de evaluare Daria.


Cotidianul
 

28 June 2006