Europolis: “Cautam proiecte de peste 15 milioane de euro”


Capital - 20.04.2006
 

Fondul austriac de investitii a cheltuit 180 de milioane de euro, in numai doi ani, si nu are o suma limita pentru piata romaneasca

La cei 33 de ani ai sai, stefan Gheorghiu negociaza cu dezinvoltura contracte de sute de milioane de euro pentru Europolis. Ultimul contract semnat este de pre-cumparare a unui proiect imobiliar de 75 de milioane de euro. Strategia sa este de a alege cele mai bune proprietati, stiind ca doar simpla ofertare aduce un plus de valoare oricarui proiect sau cladiri din Romania.

Capital: Ce portofoliu are Europolis in Romania si care este ultima tranzactie ?
Stefan Gheorghiu: Ne concentram pe proiecte mari, de inalta clasa. In urma cu aproximativ doi ani, Europolis a achizitionat cladirea Europe House cu tot cu chiriasi si apoi prima parte din proiectul Cefin. Pentru a doua parte a Cefin am finalizat un contract de precumparare in aceasta luna, de aproximativ 75 de milioane de euro. Valoarea achizitiilor de pana acum este de aproximativ 180 de milioane de euro. Suntem lideri ca fond de investitii in ceea ce priveste banii alocati deja pentru piata romaneasca.

Capital: Care este diferenta intre un contract de vanzare-cumparare si un contract de pre-cumparare precum Cefin?
Stefan Gheorghiu: La contractele de vanzare-cumparare plata, se face dupa perfectarea actelor, in maximum trei-patru luni. La contractul de pre-cumparare, care este un angajament ferm, plata se face in momentul in care proiectul este incheiat si inchiriat intr-o mare masura de clienti multinationali, conditii prestabilite.

Capital: Ce caracteristici trebuie sa aiba un produs imobiliar pentru a va atrage atentia? Ce cautati?
Stefan Gheorghiu: Sa diferentiem trecutul de prezent si de viitor. Am achizitionat doua proiecte in Bucuresti, Europa House, la cheie, si Cefin, care urmeaza sa fie construit pentru noi. In prezent, ne ducem si in restul tarii. De acum incolo dorim sa ne concentram mai mult pe proiecte, pentru ca nu exista produse finite de anvergura si vom cauta pe toate planurile: fie ca este teren in proprietate cu autorizatie de construire, fie ca exista un inceput de contructie, aflat la primul etaj sau la finisaje sau la cheie.

Capital: Care sunt orasele unde exista interes pentru proiecte in acest moment?
Stefan Gheorghiu: Timisoara, Cluj, Constanta, Brasov, Iasi si Sibiu. Dar orice propunere de proiect bun poate fi luat in calcul. Daca se face un proiect in Craiova sau la Pitesti, care sa fie sustinut din punctul de vedere al calitatii cerute de noi si al chiriasilor, noi suntem deschisi unor discutii.

Capital: Tatonati aceste piete sau duceti deja negocieri cu anumiti proprietari?
Stefan Gheorghiu: Ducem negocieri pentru proiecte exacte, care speram sa le finalizam in urmatoarele trei-sase luni. Nu cautam suprafete, ci proiecte cu o valoare de cel putin 15 milioane de euro fiecare, preferabil chiar mai mult. Proprietarii trebuie sa ne furnizeze toate documentele care sa ateste proprietatea terenului si contracte de preinchiriere incheiate.

Capital: Aveti o rata de profit de la care porniti discutiile?
Stefan Gheorghiu: Piata determina rata de profit. Daca ar veni cineva cu o cladire senzationala, cu tot cu chiriasi, dar nu ar oferi o rata de capitalizare mai mare decat in Varsovia si Budapesta, nu ar fi in regula. Dar daca vine cu o propunere conform pietei romanesti si cu un produs care sa satisfaca doleantele noastre, vom fi interesati de acea achizitie. Europe House am cumparat-o la o rata de profit de aproximativ 12,5%, in urma cu peste doi ani, foarte scazuta pentru acel timp, dar a fost una din primele doua cladiri din Romania vandute unui fond de investitii.

Articol integral in Capital


Maria Seder Neda
Capital
 

20 April 2006