După trei ani de zile de piaţă imobiliară catastrofală, reperele jucătorilor despre o piaţă bună s-au modificat remarcabil. Dacă până de curând, orice creştere care era formată dintr-o singură cifră era văzută drept catastrofală, acum, stagnarea în sine este văzută ca un progres. Aşadar, previziunile specialiştilor care arată că anul 2012 va fi un an de stagnare imobiliară în Europa au fost primite cu entuziasm de jucătorii activi în piaţă.

23270-europa-2012.jpgAl doilea trimestru al anului 2011 a fost unul spectaculos, pentru piaţa imobiliară europeană. S-au simţit creşteri, în diverse pieţe, pe diverse segmente. Volumul anual al investiţiilor imobiliare în Europa a atins 110 miliarde euro, în creştere faţă de cele 104 miliarde euro din 2010. România nu a urmat întocmai această schemă. 

„Investiţiile imobiliare din România au scăzut în 2011 cu 13%, ajungând, pe parcursul întregului an, la valoarea de 262.99 milioane euro. Cele mai multe tranzacţii s-au înregistrat în sectorul de retail. Tranzacţiile vizând proiecte de tip mixt au însumat aproximativ 69% din volumul total, urmate de sectoarele residential şi office, cu un procent aproximativ egal de 5% şi de sectorul hotelier, cu 3.8%”, arată Bogdan Sergentu, Head of Valuations and Consulting, DTZ Echinox.

Ca de obicei, majoritatea fondurilor s-au îndreptat către Bucureşti, urmat de oraşe de rang secundar sau terţiar precum Braşov, Ploieşti, Craiova, Sibiu, Pitesti, Slatina şi Baia Mare.

La nivel european, Franţa conduce într-un top al investiţiilor imobiliare

Dintre principalele pieţe europene, Franta a marcat cea mai importantă creştere. Volumul investiţiilor s-a ridicat la 6,7 miliarde euro în ultimul trimestru al anului trecut, o creştere de 83% faţă de trimestrul trei al aceluiaşi an.

Piaţa din Marea Britanie a înregistrat o creştere de 14% faţă de trimestrul anterior, până la valoarea de 8,6 miliarde euro.

Piaţa germană şi-a păstrat nivelul activ al investiţiilor, cu o valoare în jurul a 6 miliarde euro.
Pietele nordice au experimentat o creştere accelerată în ultimul trimestru, cu investiţii de 4,4 miliarde euro, comparativ cu numai 2,7 miliarde în trimestrul trei, preponderent în Suedia şi Norvegia.

Activitatea investiţionala din Europa Centrală şi de Est s-a contractat la 1,3 miliarde euro, după ce trimestrul precedent a marcat un volum semnificativ mai mare, de 2 miliarde euro.

Dar toate aceste evoluţii pozitive se vor tempera anul acesta, arată rapotul DTZ Echinox. Incertitudinile de pe pieţele financiare de pe glob încep să aibă un impact negativ asupra încrederii investitorilor, deşi continuă eforturile de a menţine stabilitatea băncilor europene şi de a controla criza datoriilor suverane. Având în vedere percepţia negativă, raportul estimează că volumele investiţiilor vor ajunge la 107 miliarde euro.

CITEŞTE ŞI Europa, descalificată de agenţiile de rating. Franţa şi alte şase state se pregătesc pentru vremuri şi mai grele

 

2 February 2012