Potrivit unui studiu CBRE, doar proprietatile din Cehia si Polonia se afla in planurile de achizitii ale companiilor specializate in imobiliare Preferintele europenilor se indreapta catre real estate-ul „de acasa", adica vestul batranului continent.

17041-81.jpgStatele din Europa Centrala si de Est (CEE), mai ales acelea care au facut fata cu indarjire crizei financiare si apoi celei economice ce au cuprins toata regiunea, sunt vedetele in materie de investitii imo­biliare. Concluzia se desprinde dintr-un sondaj realizat printre apro­xi­mativ 350 de responsabili din compa­niile europene specializate in investitii in proprietati de catre CBRE, potrivit caruia 24% din respondenti privesc CEE drept cea mai atractiva piata din Europa, fata de numai 16% in 2010. In Europa, perceptia generala privind revenirea eco­nomiei a influentat in mod categoric intentiile in materie de investitii imo­biliare pentru anul in curs. Germania este tara in care majoritatea investi­to­rilor ar dori sa faca afaceri in acest an, 32% din responsabilii de investitiile corporate considerand ca piata germana va fi cea mai atractiva in 2011, com­pa­rativ cu numai 18% cu un an mai devreme.

CEE se afla pe locul doi in ceea ce priveste atractivitatea investitionala, locomotivele zonei fiind Polonia si Cehia.

Cele doua tari au reusit sa se ridice peste media zonei in ceea ce priveste cresterea economica, una dintre expli­catii fiind si cea a multiplelor conexiuni economico-financiare cu Germania. Interesul crescut din partea investi­to­rilor a fost motivat in cazul celor doua si de faptul ca Polonia si Cehia au avantajul unor preturi mai mici fata de „com­pe­titia" reprezentata de pietele tarilor din partea occidentala sau mediteraneana a Europei. Pe urmatoarele locuri in topului atractivitatii investitionale se afla Marea Britanie, Franta, Spania, tarile nordice si Italia.

Optimistii

,,In urma analizelor CBRE si a discutiilor constante avute cu factorii decizionali s-a demonstrat apetitul puternic pentru investitii imobiliare in zona Central si Est Europeana, incluzand Romania. Astfel, 24% din cei 350 de intervievati vad aceasta zona ca fiind cea mai interesanta din Europa", spune Laura Bencze, Research Manager, CBRE Romania. Tendintele evidente la nivel pan-regional se aplica cu foarte multa acuratete si contextului national, crede reprezentantul CBRE. Astfel, la fel ca in Europa, produsele de retail reprezinta principala destinatie pentru investitii, 60% din volumul investitional total din 2010 fiind realizat pentru centre comerciale. Totodata, o alta tendinta europeana care favorizeaza produsele de top (prime), in dauna celor secundare, s-a manifestat din plin in Romania anul trecut, cand aproximativ 73% din tranzactiile realizate au avut ca obiect proprietati de prim rang, cu caracter investional superior.

Investitori domesticiti

Totusi, in pofida optimismului afisat, doar Polonia si Cehia sunt expres mentionate in raportul CBRE drept tinte clare ale investitorilor straini. Pentru Romania, sondajul CBRE este doar un indicator relevant pentru viitorul pietei, deoarece, in anii trecuti, investitorii straini au reprezentat segmentul majoritar pe piata de profil. Spre exemplu, in 2010, 89% din volumul total al tranzactiilor importante pe segmentul imobiliar din Romania a apartinut investitorilor straini. Companiile locale au avut o aparitie rara pe piata de investitii, totusi, aceasta a fost mai pronuntata fata de anul precedent. Daca in 2009 doar 2% din volumul total de investitii a fost realizat de companiile romanesti (care vizau sectorul rezi­dential), in 2010, activitatea lor a crescut la 9%, focusul deplasandu-se pe seg­men­tul de retail", sustine Cristian Ustinescu, Investments Director, DTZ Echinox. La nivel european, numerosi investitori raman orientati catre tarile de origine si regiunile proxime, care le sunt mai familiare. Acest fenomen se remarca preponderent in Asia Pacific si EMEA (Europa, Orientul Apropiat, Africa), unde 92% si,respectiv, 81% din capitalul atras provine din aceeasi zona, sustine Nigel Almond, Associate Director of Forecasting&Strategy al DTZ.

America face exceptie de la aceasta tendinta, cu numai 36% din fonduri di­rectionate catre pietele proprii. Majoritatea fondurilor continua sa vizeze tipuri de proprietati diverse, evidentiind nevoia de diversificare in plasarea capitalului.

Tendinte globale

* La nivel global se observa o crestere a interesului investitorilor pentru pietele CEE si America de Nord, in detrimentul Europei de Vest
* In Europa, Germania este privita ca fiind cea mai atractiva piata de 32% din investitori
* 24% din investitori cred ca zona CEE este cea mai atractiva din Europa
* Investitorii sunt circumspecti cu privire la proprietatile secundare, peste 70% din acestia considerand ca yield-up pentru aceste proprietati se va mentine sau chiar mari in 2011
* Cele mai mari amenintari pentru piata imobiliara sunt dificultatile in a accesa solutii de finantare, cresterea dobanzilor si inflatia


Sursa

15 March 2011