După un an în care și-a suspendat activitatea investițională în România din cauza crizei, un fond de investiții parte a The Rockefeller Group reintră în joc punând la bătaie câteva zeci de milioane de euro.

16788-13_rockefeller_shutterstock_09_4f873ab5f8.jpgStrategia cu care vine în România compania de administrare a fondurilor de investiții Europa Capital, parte a grupului Rockefeller, pornește de la ideea că, pe de-o parte, prețurile sunt, în multe cazuri, prea ridicate și, pe de altă parte, că proprietarii se așteaptă ca piața să își revină la același nivel ca în urmă cu trei ani.

„Pur și simplu, acum nu există suficienți bani și nici nu vor exista în viitor, pentru a împinge prețurile la acele niveluri", spune Tim Norman, cel care coordonează activitatea grupului Europa Capital Emerging Europe Limited în țările aflate în curs de dezvoltare.

„Din acest motiv vom dezvolta propriile noastre proiecte, pentru că nu vrem să pierdem timp explicând acest punct de vedere proprietarilor și băncilor care așteaptă prețuri nerealiste", mai spune Norman.

România și Bulgaria, în centrul atenției

Cu un buget de 100 milioane de euro pentru investiții în regiune, Europa Capital și-a îndreptat din nou atenția asupra potențialului pieței autohtone. Din nou, pentru că în 2008 fondul de investiții a decis să nu mai investească, temporar, în România. „Prețurile erau supraevaluate și am oprit activitatea investițională până în urmă cu aproximativ un an", spune, pentru Capital, Tim Norman. Decizia a fost luată în timp util pentru a evita eventuale pierderi financiare.

„Mai avem de investit circa 100 de milioane de euro în regiune, dar ne concentrăm asupra României și Bulgariei", a arătat Norman. Fondul a fost lansat în anul 2007 și a realizat două investiții: un parc logistic la Turda și un depozit la Kiev. Ce anume i-a determinat să revină? „Economia României este cu șase-nouă luni în urma Occidentului, și am simțit că o revenire ar putea avea loc în a doua jumătate a anului trecut. Dar Guvernul și comentatorii, în general, au fost puțin prea optimiști și se pare că piața își va reveni anul acesta, deși încet. Totuși, suntem răbdători și nu ne vom grăbi să investim", spune managerul.

Piața rezidențială este cea care a atras, de data aceasta, atenția investitorilor, 24 de milioane de euro fiind alocate acum investițiilor în acest sector. În total, până acum bugetul alocat României este de 45 de milioane de euro. „Avem mai multe proiecte, în general, în sectorul 2 al Capitalei, unde vom construi apartamente pentru cumpărători cu venituri medii, în special pentru programul Prima Casă", spune Norman.

„Vom începe lucrările la unul din proiecte anul acesta, pentru a-l finaliza anul viitor, iar celelalte vor fi demarate pe măsură ce vom vedea o creștere a cererii", completează el. Planurile sunt dezvoltate în parteneriat cu RPF Develop­ment, cei care au finalizat deja proiectul Vitan Residence. Sunt vizate și clădiri de birouri în centrul Bucureștiului, atât pentru dezvoltare, cât și proiecte finalizate, iar o investiție în retail nu este exclusă, deși acest sector este privit cu prudență. Investițiile în proiectul logistic din apropierea Clujului continuă.

Randament de 20%

„Potențialul pieței românești rezultă din competiția scăzută din partea investitorilor instituționali precum Europa Capital; băncile au nevoie de mai mult capital pentru a susține împrumuturile cu probleme, iar dezvoltatorii buni văd că acum este momentul oportun în ciclul imobiliar pentru a investi, dar majoritatea au lichidități limitate și sunt interesați de parteneriate cu noi", explică Tim Norman. În opinia sa, investițiile curente vor avea un randament de minimum 20% pentru Europa Capital.

Europa Capital este un manager de fonduri de investiții ce operează la nivel european, membru al Rockefeller Group. Din 1995, a gestionat șase fonduri implicate în 70 de tranzacții totalizând 6,5 miliarde de euro în 17 țări europene.

Lansat în 1928, Rockefeller Group este deținut de Mitsubishi Estate Co. Ltd., entitate activă pe piața imobiliară ca dezvoltator, proprietar și manager de fonduri de investiții. Rockefeller Group Investment Management, coordonatorul tuturor investițiilor, gestionează active ale unor terțe părți de peste 610 milioane de dolari.

David Rockefeller, singurul nepot al lui John Rockefeller, fondatorul Standard Oil, are o avere estimată la 2,9 miliarde de dolari. El este capul familiei Rockefeller a cărei avere ajunge, conform unor estimări, la 110 miliarde de dolari.


Sursa

8 March 2011