0-1299-f417e152573084e9a62bb99b32b36222.jpgVictor Săndulescu, un român din Râmnicu-Vâlcea stabilit în Madrid acum patru ani, spune că în prezent, în Spania, nu se mai construieşte.

În Spania nu se mai construieşte, spune Victor Săndulescu, un român din Râmnicu-Vâlcea stabilit în Madrid acum patru ani. Victor lucrează în construcţii, la o firmă cu 300 de angajaţi care primeşte tot mai puţine comenzi. „S-a construit în neştire, preţurile apartamentelor au «sărit» foarte mult şi acum nu se mai pot vinde, de aceea nu se mai ridică locuinţe. Probleme au şi firmele mari, şi cele mici“, a observat Victor.

Soţia acestuia, Ioana, şi-a dat şi ea seama cât de gravă este criza imobiliară: „Am fost în România zece zile, iar când ne-am întors, pe 22 martie, Victor a fost nevoit să stea acasă încă o săptămână, pentru că firma la care lucrează nu avea ce să-i dea de lucru. Nu avea comenzi“.

Mii de case goale

Muncitorii din construcţii care au drept de muncă şi de rezidenţă în Spania îşi pot schimba locul de muncă, dacă nu mai au ce lucra în construcţii, spune Ioana, însă cei fără acte legale vor resimţi cel mai puternic efectele crizei din imobiliare. „Nu mai sunt locuri de muncă în domeniu şi asta-i afectează pe mulţi români de aici. Abia prin anul 2011 se va reechilibra piaţa construcţiilor“, a aflat Victor.

Datele oficiale arată că în Spania, în construcţii, circa 100.000 de români lucrează cu acte în regulă, iar alte 200.000 la negru. În statul iberic, construcţiile masive de locuinţe şi preţurile mari la care au ajuns acestea - fiind supraevaluate cu peste 20% conform Fondului Monetar Internaţional (FMI) - au dus la supra-încălzirea pieţei, scrie agenţia Reuters.

În plină criză financiară mondială, acum băncile spaniole „suflă şi în iaurt“ când vine vorba de credite ipotecare, astfel că numărul cumpărătorilor de locuinţe este în scădere. Drept urmare, în acest moment există în piaţa spaniolă mii de imobile care stau goale şi al căror preţ, în lipsa cererii, a început să scadă. De asemenea, tot mai mulţi spanioli preferă să locuiască cu chirie.

Astfel, dezvoltatorii imobiliari care au construit aceste locuinţe nu se mai pot apuca de alte proiecte, fiind nevoiţi să-şi disponibilizeze muncitorii, mulţi dintre ei români. „Ne trezim din visul proprietăţii şi ne găsim în mijlocul unei situaţii în care, pentru prima dată în ultimii 10 ani, preţurile scad în Spania“, a declarat Fernando Encinar, fondatorul site-ului idealista.com, care acoperă domeniul imobiliar.

În ultimă instanţă, constructorii spanioli încearcă să atragă clienţii cu oferte tentante şi inedite, precum maşini gratuite sau excursii, în încercarea de a reduce pierderile.

Irlanda vine din urmă

Situaţia din Spania nu este singulară în interiorul Uniunii Europene. În Irlanda, un alt stat cu probleme în sectorul ipotecar, taximetriştii se plâng deja că sunt concuraţi puternic de muncitorii disponibilizaţi din construcţii, care, în lipsă de altceva, s-au apucat de taximetrie.

Preţurile locuinţelor din Irlanda au scăzut deja cu circa 8% numai anul trecut. Şi în această ţară piaţa imobiliară este supraevaluată, specialiştii considerând chiar că s-a atins cel mai înalt grad de supraestimare din statele dezvoltate.

DEFICIT

Ne lipsesc aproape 150.000 de constructori

În România, deficitul de forţă de muncă în domeniul construcţiilor se cifrează între 100.000 şi 150.000 de muncitori, potrivit estimărilor oamenilor de afaceri. Necesarul de angajaţi pe şantiere se menţine la nivelul de anul trecut, în contextul ritmurilor înalte de creştere a sectorului, spun aceştia. „O serie de proiecte de birouri ce urmau să fie finalizate la sfârşitul anului trecut au fost amânate pentru anul acesta, din cauza lipsei de forţă de muncă în construcţii“, ne-a declarat Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Sursa

15 April 2008