Scumpirea euro dă peste cap bugetele chiriaşilor care şi-au negociat chiriile în valuta europeană. Comparativ cu vara anului trecut, un român care stă în chirie şi primeşte salariul în lei, plăteşte lunar mai mult cu peste 20 de procente.

EURO scumpeste chiriileConcret, chiria pentru o garsonieră din zona Militari era anul trecut, la începutul lunii august, 1.225 lei pe lună (contravaloarea a 350 euro). Acum pentru aceeaşi garsonieră, chiriaşul trebuie să plătească 1.500 lei pe lună.

Pentru un apartament cu două camere din Tineretului, chiria medie este de 550 de euro pe lună. Asta înseamnă că anul trecut, în vară, chiriaşul achita proprietarului 1.925 lei pe lună. Deprecierea leului face ca pentru acelaşi apartament, chiria să crească acum cu aproape 450 de lei pe lună.

Cei care stau în chirii în zonele centrale ale Bucureştiului simt şi mai puternic devalorizarea leului. Spre exemplu, un chiriaşi din Romană plăteşte lunar pentru un apartament vechi cu trei camere cam 800 de euro. Faţa de vara trecută, acum chiriaşul plătit în monedă naţională scoate din buzunar cu 650 de lei mai mult.
Pentru apartamentele sau vilele de lux din Capitală, diferenţele sunt şi mai mari. Aici vorbim de chirii de mii de euro, iar la această valoare orice leu în plus se simte. Astfel, dacă în august 2008 pentru o vilă din Cotroceni, chiria era de 10.500 de lei (echivalentul a 3.000 euro), acum chiria ajunge la aproape 13.000 lei pe lună.

Aşadar, pentru chiriaşii care sunt plătiţi în lei, chiriile calculate în euro devin o problemă tot mai serioasă, mai ales că sunt voci care spun că euro îşi va continua trendul ascendent şi ar putea ajunge la 4,5-4,7 lei.

Ce e de făcut?, se întreabă mulţi care se confruntă cu această situaţie. O soluţie, spun reprezentanţii agenţiilor imobiliare, ar fi renegocierea contractelor. Asta bineînteles, dacă vrea şi proprietarul care s-a trezit în numai şase luni de zile cu un venit lunar mai mare cu peste 20%. Şi ca un sfat, pe viitor, pentru a evita situaţii în care chiria creşte considerabil, din cauza devalorizării leului, chiriaşii ar trebui să negocieze cu proprietarii chiriile în lei. Dacă, totuşi, proprietarul doreşte chiria în euro, este recomandat ca în contract să se scrie un curs prestabilit care să nu depăşească un anumit nivel.

20 January 2009