Moneda naţională nu pare să reziste presiunilor venite atât din interiorul ţării, cât şi din afară. Deteriorarea leului era de altfel previzibilă, se întâmplă în orice perioadă de instabilitate politică pe plan intern. Adăugat la problemele economice mondiale, situaţia este cu atât mai periculoasă, iar stabilizarea, mai dificilă.

25761-economia_romaneasca.jpgEuro a crescut azi până la un nivel de 4.6397 lei/unitate, cu 0,03 mai mult faţă de ieri. Analiştii sunt de părere că presiunea asupra leului se va menţine pe tot parcursul acestui an, iar că devalorizarea monedei naţionale îşi va păstra ritmul alert în toată perioada ce precede referendumul.  Totodată, un factor important este şi posibila destrămare a zonei euro. Toate implicaţiile pe care le aduc aceşti doi factori sunt de natură să îi sperie pe investitori, care nu mai sunt dispuşi să cumpere lei. În plus, BNR pare să fi lăsat cursul liber în această perioadă.

Banca centrală nu mai poate interveni prea mult, pentru că anul acesta încep plăţile către FMI şi atunci nu poate sa mai arunce uşor bani din rezerva valutară. În plus, în momentul în care piaţa este masiv împotriva leului, nu ar face decât să repete ceea ce s-a întâmplat în 2008, când dobânzile au ajuns foarte mari, iar leul în cele din urma tot s-a depreciat. Nu s-a depreciat în octombrie, dar s-a depreciat în ianuarie. Acum cred că Banca Naţională şi-a învăţat lecţia", sunt de părere analiştii economici.

 Totuşi, specialiştii sunt de părere că dacă se rezolvă tensiunile interne, atunci leul îşi va reveni într-o măsură considerabilă. La nivelul ultimei luni, toate monedele din lume s-au întărit, pe când leul a scăzut, tocmai din cauza problemelor politice.

 

24 July 2012