BNR a anunţat miercuri un curs de referinţă de 4,3210 lei/euro. Este cel mai ridicat curs din acest an, cu 0,23% mai mare faţă de şedinţa precedentă. Într-un discurs despre starea Uniunii, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, a tras un semnal de alarmă. Acesta susţine că situaţia în care se află Uniunea Europeană este una gravă şi că atitudini populiste au pus în pericol valori europene precum Euro sau libertatea de circulaţie.

Sursa: imopedia.roProblemele cu care se confruntă pieţele financiare internaţionale străine s-au simţit imediat la Bucureşti. Leul a continuat să se deprecieze, ajungând la 4,3210 lei. Leul nu a mai înregistrat o valoare atât de scăzută faţă de euro de la începutul lunii iulie 2010 când a fost cotat de BNR la 4,3537 unităţi/euro.

Potrivit dealerilor, sentimentul negativ este prezent şi pe valutele din regiune, după apariţia unor informaţii în Financial Times că o parte dintre statele din zona euro ar vrea să propună o reducere a datoriilor mai mare pentru obligaţiunile emise de Grecia, notează realitatea.net.

Uniunea Europeană la un pas de destrămare o fragmentare

Cotaţia record vine şi în contextul în care Jose Manuel Barosso, preşedintele Comisiei Europene, a avertizat miercuri că Uniunea Europeană se află faţă în faţă cu cea mai mare provocare din istorie. Este vorba de încrederea în capacitatea UE de a găsi soluţii la problemele cu care se confruntă.

Preşedintele Uniunii Europene a mai spus că este absolut necesar să fie rezolvată criza financiară, economică şi socială pe care o traversează Europa. Barroso a precizat că situaţia este foarte gravă, dar se poate rezolva, însă, este nevoie de disciplină şi de solidaritate.

"Vă spun că da, situaţia este foarte gravă, dar se poate rezolva şi propunem cetăţenilor o refacere a Uniunii Europene. Unii spun că avem nevoie de disciplină, alţii că e nevoie de solidaritate. Avem nevoie de disciplină şi solidaritate. De ambele. Avem nevoie de o ambiţie mai mare, de o soluţie globală", a spus Barroso, citat de realitatea.net.

Preşedintele Comisiei Europene şi-a exprimat speranţa că statele membre sunt capabile să găsească o soluţie şi să genereze creştere economică şi locuri de muncă. Oficialul de la Bruxelles a declarat că s-a ajuns la un moment de răscruce şi că Uniunea riscă o fragmentare dacă nu va exista o integrare economică mai puternică a statelor membre.

CITEȘTE ȘI: BNR: Prețul locuințelor va continua să scadă

 

 

28 September 2011