Investitorii par să își fi pierdut încrederea în moneda europeană, motiv pentru care euro a atins minimul ultimilor doi ani, prin comparaţie cu majoritatea valutelor importante. Nici perspectivele nu sunt dintre cele mai bune, căci scăderea continuă dur, în aşteptarea datelor economice din zona euro.

25652-euro_dolar.jpgAşteptările privind inflaţia, încrederea în economia zonei euro şi fondul generat de criza datoriilor de stat fac moneda europeană tot mai slabă. În dimineaţa aceasta, moneda unică folosită de 17 state Uniunea Europeană s-a depreciat în raport cu majoritatea valutelor importante. Motivul este analiza economică a zonei euro ce urmează să fie prezentată, precum şi declaraţia cancelarului german Angela Merkel, care a anunţat că îşi menţine poziţia fermă faţă de necesitatea unor mecanisme riguroase de control înainte de constituirea uniunii bancare. Este vorba aici despre supravegherea şi garantarea în comun a depozitelor bancare şi recapitalizarea instituţiilor de credit aflate în dificultate de la fondurile de urgenţă ale zonei euro. toate acestea fac parte din pachetul de cereri pe care Germania le are, înainte de a accepta măsuri anticriză în direcţia integrării financiar-fiscale a statelor din zona euro. responsabilitatea fiscală şi supravegherea serioasă din zona euro rămân deci priorităţile momentului.

Banca Centrală Europeană şi FED militează fiecare pentru stimularea economiei pe care o reprezintă

Astăzi sunt aşteptate două rapoarte importante. Primul, prezentat de Eurostat, va arăta inflaţia pentru luna iunie, estimarea preliminară indicând creşterea preţurilor cu 2,4%. Al doilea se referă la datele privind încrederea investitorilor şi aşteptările analiştilor legat de economia Germaniei şi a zonei euro. Mâine este de asemenea o zi importantă pentru pieţele financiare.

Declinul monedei euro resimţit astăzi nu este surprinzător. În ultimele trei luni, euro a pierdut 4% din valoare. Acest lucru este cu atât mai important prin comparaţie cu evoluţia dolarului, care s-a apreciat cu 3,9%, în acelaşi interval. Statele Unitate par determinate să îşi întărească moneda. Chir mâine, preşedintele Rezervei Federale a SUA, Ben Bernanke, va discuta în Congres perspectivele economice şi monetare ale ţării. Tot el a declarat în iunie că banca centrală este pregătită să ia măsuri de stimulare a economiei.

Pe acelaşi principiu mizează şi Banca Centrală Europeană, care în iulie a coborât dobânda de politică monetară la 0,75%, un nou minim istoric, şi a redus rata depozitelor overnight la zero pentru a încuraja băncile să crediteze.

CITEŞTE ŞI: Cursul valutar: 5 lei/euro, în curând, indiferent de evoluţia Zonei euro

 

16 July 2012