Eurisko: Preturile apartamentelor vechi vor continua sa creasca


Compact - 20.06.2006
 

Preturile apartamentelor in blocurile vechi sunt corecte si vor continua sa creasca, in paralel cu cele ale locuintelor din imobilele noi, a declarat, marti, la un seminar pe teme imobiliare, Ionut Bordei, directorul departamentului vanzari al companiei imobiliare Eurisko.

"Preturile apartamentelor vechi sunt acolo unde trebuie sa fie, iar acestea se vor majora in continuare, desi nu se va mai inregistra aceeasi evolutie spectaculoasa de pana acum un an sau doi", a afirmat Bordei.

El a precizat ca si preturile apartamentelor noi vor inregistra majorari, ca urmare a cresterilor costurilor cu materialele de constructii si cu achizitia terenurilor.

"Din luna decembrie si pana in prezent, materialele de constructii s-au scumpit cu 20%, ceea ce va duce automat la cresterea preturilor de vanzare a locuintelor", a explicat directorul Eurisko.

Bordei a mentionat ca preturile apartamentelor vechi se situeaza sub nivelul preturilor apartamentelor noi, deoarece primele sunt raportate la metrul patrat util, iar celelalte sunt pe suprafata construita.

In opinia sa, numarul proiectelor rezidentiale noi este in crestere, iar apartamentele vechi vor completa cererea.

"Trebuie sa fim realisti si sa ne dam seama care este puterea de cumparare a pietei si ce preturi putem obtine pe produsele pe care le construim. Cererea s-a diversificat catre segmentul mediu si mediu-plus, de aceea dezvoltatorii trebuie sa se adapteze acestei modificari", a mentionat Bordei.

El a infirmat astfel declaratiilor altor agentii imobiliare care au previzionat o scadere a preturilor apartamentelor vechi pe masura ce oferta de locuinte noi va creste.

Pe de alta parte, el a aratat ca foarte multi dezvoltatori se grabesc sa anunte proiecte rezidentiale, dar intarzie aparitia pe piata a acestora.

"Aprope jumatate din proiectele anuntate nu au fost realizate si nici nu se vor realiza niciodata. Sunt multi care anunta un proiect doar pentru a fi primii. Din fericire, in ultima perioada au aparut dezvoltatori adevarati care construiesc ceea ce anunta", a precizat Bordei.

El a recomandat dezvoltatorilor sa scurteze perioadele de realizare a proiectelor, deoarece de multe ori acestea nu mai corespund cererii.

Potrivit lui Bordei, in urmatorii cinci ani vor fi livrate pe piata circa 30.000 de apartamente noi, cu o medie anuala de 6.000 de locuinte, nivel insuficient pentru acoperirea cererii.


Compact
 

20 iunie 2006