ghid1.gif (733 bytes) infotitlu.gif (651 bytes)
  
Este introducerea creditului ipotecar raspunzatoare de cresterea preturilor la locuinte?      
ADEVARUL -  07. 07. 2003

Reprezentantii agentiilor imobiliare sustin ca in urmatorii ani 90% dintre contractele imobiliare vor fi realizate prin credite ipotecare
Romanii sunt inca reticenti la acest gen de credite


Introducerea creditului ipotecar pe piata din Romania a creat posibilitati suplimentare pentru cei care vor sa-si achizitioneze o locuinta si nu dispun de banii necesari. Astfel, in scurt timp oferta de credite ipotecare s-a imbogatit, majoritatea bancilor avand acum in portofoliul de produse si acordarea de astfel de credite.
Pe langa avantajele acestei noi oportunitati, apar, inevitabil, si dezavantaje. Astfel, exista opinii potrivit carora introducerea creditelor ipotecare a avut ca efect imediat si cresterea preturilor la locuinte.
Pentru a vedea cum stau lucrurile in realitate, am intrebat atat reprezentanti ai unor agentii imobiliare, cat si reprezentanti ai unor banci care ofera astfel de credite. Ionut Bordei, senior residential broker la Compania Imobiliara Eurisko, ne-a declarat ca "deoarece zonele rezidentiale de lux sunt putine, mai ales in oras, iar cererea pe acest segment este in continua crestere, batalia pentru un apartament sau o casa intr-o zona de lux si cu o pozitie foarte buna forteaza clientii sa apeleze la credite ipotecare pentru a achizitiona un imobil (apartament sau vila)".
Desi conditiile bancilor s-au imbunatatit fata de anii precedenti, inca mai exista anumite carente la nivelul sistemului, una dintre acestea fiind posibilitatea ipotecarii unui proiect.
"In foarte multe cazuri, imobilul ce urmeaza a fi achizitionat, se afla inca in faza de proiect sau in constructie. Din nefericire, pentru acest tip de cereri, in prezent, bancile nu acorda credite ipotecare, desi avantajele ar putea fi atat pentru banca, cat si pentru proprietarii de imobile rezidentiale, care ar putea contribui la facilitarea vanzarilor de case", a mai spus Bordei. Reprezentantul Eurisko sustine ca evolutia ascendenta a pretului locuintelor, inregistrata pe piata in ultima vreme, s-a datorat pe de o parte trecerii cotatiilor din dolari in euro la inceputul primului trimestru al acestui an. Pe de alta parte, oferta foarte larga de credite ipotecare a condus la cresterea cererii concrete pentru locuinte dintre cele mai luxoase.
"Odata cu scaderea dobanzii creditelor si acordarea unor conditii mai flexibile, se asteapta ca, in urmatorii ani, aproximativ 90% dintre contractele de cumparare de case sa se realizeze cu ajutorul creditelor ipotecare", a adaugat Bordei. Cezar Lazarescu, directorul general al Rom International Service, sustine ca preturile la locuinte au crescut fata de anul trecut cu 10-15%.
"Motivele sunt, de asemenea, introducerea creditului ipotecar, dar si trecerea la preturile in euro", a spus Lazarescu. Categoric, este o solutie viabila pentru piata din Romania, dar este necesara o reducere a dobanzilor bancare, pentru a putea avea acces cat mai multa lume la acestea, a adaugat Lazarescu. Reprezentantul unei alte agentii este de alta parere in ceea ce priveste cresterea preturilor la locuinte. El sustine ca preturile ar fi crescut oricum, chiar daca nu era creditul ipotecar.
"Multi dintre cei care vor sa vanda sunt speriati si sunt reticenti la cererile celor care vor sa cumpere apeland la creditul ipotecar", a adaugat sursa citata. Preturile la locuinte au crescut in fiecare an, asa ca au crescut si in acest an, ne-a mai spus agentul imobiliar. Pe de alta parte, reprezentantii bancilor sustin ca introducerea creditului ipotecar nu ar fi elementul hotarator pentru cresterea preturilor.
Cornel Cojocaru, purtatorul de cuvant al BCR, afirma ca o explicatie ar fi cresterea pretului locuintelor datorita cresterii posibilitatilor de a avea bani pentru achizitionarea unei case.
"Avem o cerere in crestere pe o piata in scadere, dar este si un efect psihologic, exact cum s-a intamplat in UE cand s-a introdus euro", a spus Cojocaru, adaugand ca, in opinia sa, determinant este jocul natural pe piata. In ceea ce priveste conditiile de creditare, oficialul BCR ne-a declarat ca "pe fondul concurential, exista banci care au facut tot ce au putut pentru a face creditul ipotecar cat mai avantajos".
Corina Vasile, directorul de comunicare al Raiffeisen Bank, este de parere ca introducerea creditului ipotecar nu a avut un rol determinant in cresterea preturilor la locuinte, deoarece sunt si alti factori care au dus la acest fapt.
Cererea pentru creditele ipotecare este in crestere, iar in viitor banca are in vedere introducerea in portofoliul de produse a creditului ipotecar si pentru constructia de locuinte.
"Este un proces firesc de dezvoltare. Important este insa ca oamenii, atunci cand apeleaza la unul dintre produsele bancare, sa ia in calcul toate caracteristicile acelui produs, si nu doar dobanzile practicate", a adaugat Corina Vasile.

Elena C. CUNCEA   
 

 

 

 

7 July 2003