Esec de lux pentru birourile din Cluj


Ziua de Cluj - 04.08.2006
 

Contractele de inchiriere pentru birourile de prima clasa din Cluj se lasa asteptate

Companiile multinationale se lasa asteptate la Cluj. Cladirile de birouri de lux construite in acest an, dintre care una a fost deja data in folosinta, sunt ocupate de companii mici sau mijlocii, care contracteaza cel mult suprafete de 200 de metri patrati, mult sub asteptarile dezvoltatorilor imobiliari. Birourile de clasa A sunt surclasate de ofertele de birouri de clasa inferioara, mai mici, dar cu preturi comparabile. Ponderea spatiilor de birouri de clasa A reprezinta 21% din stocul total de spatii inchiriabile in Cluj-Napoca, releva un raport al companiei imobiliare Eurisko Bucuresti.

Standardele Building Owners and Managers Association (BOMA) privind birourile de prima clasa sunt intrunite de o singura cladire in Cluj-Napoca. Este vorba de Maestro Business Center (MBC), construita de oamenii de afaceri Dorel Goia si Horia Ciorcila. Celelalte doua cladiri care ocupa segmentul ofertelor superioare, City Business Center (CBC) si Olimpia Business Center (OBC), au 5.000, respectiv 6.800 de metri patrati.

Inghesuiala la clasa B

Unele cladiri de birouri de clasa inferioara, dar cu dotari asemanatoare segmentului de lux, percep chirii mai mari decat cele de clasa A. Astfel, daca pentru segmentul superior se solicita chirii incepand de la 12 euro pentru fiecare metru patrat, unele cladiri cu birouri de clasa B solicita chirii care incep de la 13 euro pentru metrul patrat. Trebuie precizat ca, in 2004, chiriile pentru cladirile de clasa B incepeau de la sapte euro pe metrul patrat si au ajuns sa se dubleze in doi ani.
Aceasta din cauza ca societatile comerciale care se stabilesc in Cluj-Napoca prefera spatiile mici, subdi-mensionate, celor oferite de segmentul de lux. In consecinta, piata birourilor de clasa A stagneaza, in vreme ce cladirile mai mici incep sa fie supra-ofertate. Potrivit unor analize ale agentiei imobiliare clujene Grup de Lux, in Cluj oferta totala de spatii de birouri se ridica la aproximativ 50.000 de metri patrati la segmentul de birouri „B”, din care insa sunt ocupati numai 30.000 de metri patrati.

Rata de ocupare, atat la birourile segmentului superior, cat si la ofertele de clasa B, ajunge la 70% din oferta disponibila. „Nu s-a pus problema tranzactionarii unor spatii foarte mari de birouri. In general, cele mai importante tranzactii s-au efectuat pentru suprafete de 400 - 500 de metri patrati”, a declarat un agent imobiliar. Tranzactiile se efectueaza pentru suprafete de 50 pana la o suta de metri patrati, in spatii vechi renovate. „Piata locala nu are clienti capabili sa acopere o oferta de foarte mari dimensiuni”, a declarat un agent imobiliar.

Citeste articolul integral in Ziua de Cluj


Mihai Prodan
Ziua de Cluj
 

4 August 2006