Cu noul Cod Fiscal abia intrat în vigoare, Guvernul se preocupă deja de modificări în punctele esențiale. Unul dintre acestea este legat de impozitarea terenurilor agricole, care momentan se face diferențiat, raportat la statutul de intravilan sau extravilan. Așadar, terenurile agricole aflate în intravilan nu vor mai fi taxate ca și cum ar avea o construcție pe ele, chiar dacă nu au. Discuția este salutată de agricultori, la nivel național.

39704-teren_agricol.jpgImpozitarea terenurilor agricole intravilane se făcea în mod defectuos, până acum, iar acest lucru a fost permis și de noul Cod Fiscal. Astfel, pentru orice asemenea teren, 400 de metri erau impozitați ca și cum ar fi ocupați de o contrucție și doar restul suprafeței erai impozitată pentru ceea ce este în realitate. De acum însă, această prevedere a fost abrogată și întreaga suprafață va fi impozitată conform statutului de teren agricol. 

Potrivit noilor norme, impozitul pe terenurile amplasate în intravilan, înregistrate în registrul agricol la altă categorie de folosință decât cea de terenuri cu construcții, în limita a 400 de metri pătrați, calculați o singură dată, se determină de la categoria de folosință teren neproductiv”, explică Marin Soareș, agricultor Ilfov.

Agricultorii gospodari sunt avantajați de legea impozitării

Pentru terenurile intravilane înregistrate în altă categorie, cu o suprafață mai mare de 400 mp, impozitul este mai mic cu 3%, în 2016. Acest lucru avantajajează însă agricultorii gospodari, pentru că în cazul celor care nu își lucrează terenurile pentru doi ani consecutiv, impozitul se majorează cu 500%, din al treilea an. Regulile de bază rămân neschimbate. 

Orice persoană care are în proprietate un teren de la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, are datoria de a plăti pe întregul an fisal dările către stat. dacă terenul este dobândit în cursul anului, proprietarul este obligat să depună o nouă declarație de impunere la organul fiscal de care aparține. Acest lucru trebuie să se întâmple în cel mult 30 de zile de la data dobândirii. Dacă această procedură este respectată, atunci el datorează impozit din data de 1 ianuarie a anului viitor”, explică pentru IMOPEDIA.ro Marius Ioanițoaie, avocat.

Când impozitul se modifică, el va fi calculat ca atare din prima zi a anului viitor

În cazul proprietarilor cărora le este transferat dreptul de proprietate în cursul unui an fiscal, impozitul este datorat de către cel care deține dreptul de proprietate la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior anului în care s-a petrecut înstrăinarea. Dar modificările de impozit funcționează și ele după un cod de conduită.

În cazul în care există alte modificări în cursul anului, precum schimbarea rangului localității sau dacă în anul în curs se modifică impozitul pe teren, indiferent de motivație, impozitul se va calcula conform cu noua situație de la data de 1 ianuarie a anului viitor”, continuă avocat Marius Ioanițoaie.

Impozitul pe teren se plătește anual, în două rate egale, până la datele de 31 martie și 30 septembrie. Contribuabilii sunt însă încurajați să își plătească anticipat dările, printr-o bonificație de 10% pentru cei care își achită dările înainte de 31 martie a anului respectiv. Singurii care sunt scutiți de la plată sunt fermierii care dețin terenuri extravilane așezate în arii naturale protejate, supuse unor restricții de utilizare, precum și proprietarii de terenuri care au fost afectate de calamități naturale, pentru o perioadă de până la cinci ani. Una dintre cele mai bine primite propuneri a fost cea a scutirii de la impozitul pentru terenul agricol pentru fermierii care au fost afectați de secetă. În funcție de gravitatea situației, aceștia ar plăti un impozit mai mic sau chiar ar putea fi scutiți de la plată. Acest concept este însă controversat, existând chiar fermieri care susțin că nu este un sistem demn de încurajat.

CITEȘTE ȘI: 

 

15 March 2016