Fostul presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu a scris pe blogul publicatiei The Guardian despre problemele de pe piata imobiliara din Romania.

21916-business24.jpgIn cadrul articolului de pe blogul The Guardian, Emil Constantinescu vorbeste despre reconstruirea tarii si pledeaza pentru o "harta a drumurilor europene" si pentru case decente si ieftine.

Constantinescu afirma ca reconstructia democratiei in sud-estul Europei trebuie sa coincida cu un proces paralel de construire de imobile si case pentru comunitati.

Acesta adauga ca, in ciuda cresterii recente a PIB-ului Romaniei, 40% dintre imobilele din domeniul urban provin din epoca comunista si sunt de calitate proasta, in timp ce confortul caselor din zona rurala este extrem de scazut, 40% din populatia rurala neavand sala de baie.

Un alt punct atins de fostul presedinte al Romaniei este supraaglomerarea cauzata de lipsa de locuinte accesibile pentru tineri, o problema pe care o cunoaste si Europa de Vest.

Constantinescu vorbeste si despre marea diferenta dintre sistemul socialist, in care statul oferea fiecarei familii un spatiu locativ, si sistemul capitalist la care a trecut Romania, si unde casele se vand si se cumpara. Referitor la casele detinute de stat, fostul presedinte a declarat ca marea privatizare din anii "90 a fost o decizie buna, insa efectul a fost ca intr-un deceniu, sectorul public detinea mai putin de 5% din stocul national de locuinte, nelasand loc pentru sectorul social.

Emil Constantinescu incheie articolul exprimandu-si speranta ca liderii europeni impreuna cu autoritatile tarilor din est vor gasi solutii pentru un sistem imobiliar sustenabil pentru societate.


Sursa

14 November 2011