Instituţiile bancare din Elveţia vor dezvălui autorităţilor americane informaţii amănunţite cu privire la clienţi, date ce până acum erau confidenţiale. Măsura aprobată de guvernul elveţian reprezintă un important pas în rezolvarea disputei dintre cele două naţiuni, urmărind stoparea evaziunii fiscale, notează CNN.

30543-secret_bancar.jpgElveţia va permite băncilor să divulge date confidenţiale despre clienţii bănuiţi de evaziune fiscală. Autorităţile americane fac presiuni asupra băncilor elveţiene de ani de zile pentru a obţine informaţii despre cetăţenii americani care reuşesc să ocolească plata taxelor, prin depunerea economiilor în conturi din instituţii elveţiene. Încă din anul 2009, de când gigantul UBS a admis că a facilitat neplata impozitelor pentru numeroşi clienţi americani, guvernul de la Washington a investigat şi alte instituţii suspectate de un comportament similar, printre care şi nume precum Julius Baer sau Credit Suisse.

Consiliul Federal Elveţian a cedat presiunilor şi a fost de acord cu încălcarea secretului bancar, în actualul context economic dificil, în care guvernele din întreaga lume au înăsprit procedurile de colectare a taxelor. Guvernul elveţian a prezentat miercuri un proiect de lege conform căruia, timp de un an de zile, instituţiile bancare vor furniza informaţii cu privire la activitatea angajaţilor şi clienţilor din SUA. Nu va fi dezvăluită identitatea clienţilor, însă cunoscând îndeamănunţit activitatea acestora, autorităţile americane vor putea solicita informaţii precise despre anumite persoane, în baza acordului privind evitarea dublei impuneri. Noua lege va fi dezbătută în parlament, iar cel târziu în luna iunie ar putea intra în vigoare, subliniază Financial Times.

Sondajele de opinie arată că cetăţenii elveţieni nu sunt de acord cu desfiinţarea secretului bancar, în ciuda criticilor internaţionale. Peste 60% dintre elveţieni apără cu ardoare tradiţia veche de zeci de ani, ce împiedică băncile să ofere autorităţilor informaţii despre activitatea sau identitatea clienţilor. 

 

CITEȘTE ȘI: Impozite uriaşe pentru oamenii cinstiţi şi tranzacţii gratis, pentru hoţi. Un nou sistem de taxare imobiliară atrage oprobriul public

 

30 May 2013