Elena Udrea intenţionează să modifice Lege construcţiilor. Astfel imobilele ridicate fără autorizaţii de construire sau prin nerespectarea acestora nu vor mai putea intra ulterior în legalitate, prin cererea proprietarilor către autorităţile locale, deoarece astăzi aceasta este o alternativă ce stă la îndemâna primăriilor. Udrea vrea însă demolarea lor.

16316-ed7d1003.jpg"Noi dăm posibilitatea autorităţilor locale să respingă solicitările celor care încalcă Legea construcţiilor şi apoi vin să ceară intrarea în legalitate. Pentru a încerca să limităm tentaţia autorităţilor publice locale de a ceda în astfel de situaţii insistenţelor proprietarilor de construcţii ridicate ilegal, vom reglementa astfel încât să fie dispusă doar demolarea construcţiilor ridicate ilegal şi nu intrarea lor în legalitate. M-aş bucura să văd că în România se demolează construcţii care nu au fost ridicate legal, în pofida reglementărilor create de către stat ", a spus Elena Udrea, citată de NewsIn.

MDRT a limitat numărul situaţiilor în care investitorii imobiliari subvenţionează PUZ-urile

Guvernul a modificat Legea 350 din 2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, fapt ce constituie un prim pas în limitarea abuzului de planuri urbanistice zonale, abuz ce a prejudiciat interesul public, afirmă Elena Undrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

"Planul de urbanism zonal ajunsese în ultima perioadă un instrument prin care orice persoană interesată putea să modifice documentaţiile generale de urbanism în funcţie de interesul pe care îl avea. Acum eliminăm practicile urbanismului derogatoriu care au generat dezvoltarea incoerentă şi exagerată a patrimoniului construit, o dezvoltare care nu respectă nici măcar prevederile legii actuale", a declarat Udrea, citată de NewsIn.

Concret, ministrul a apreciat că abuzul de PUZ-uri a fost determinat de subvenţionarea de către investitori a efectuării acestuia, fapt ce a condus automat la ignorarea interesului comunităţilor.

"Limităm această posibilitate la câteva cazuri care să reprezinte într-adevăr investiţii importante care să ducă la dezvoltarea economică a localităţilor, când se solicită planuri de urbanism pentru parcuri industriale, parcuri comerciale, noi cartiere rezidenţiale, infrastructură de transport şi numai pentru suprafeţe de teren foarte mari", a mai spus Elena Udrea.

De asemenea, investitorul va fi obligat să pună la dispoziţia publicului informaţiile referitoare la modul în care edificiul preconizat va afecta comunitatea locală. În plus, în zonele de o importanţă deosebită din punct de vedere peisagistic, ministerul va avea atribuţii suplimentare în elaborarea planurilor de urbanism.

"Planurile de urbanism se elaborează în colaborare cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Ministerul Mediului, Ministerul Culturii astfel încât reglementările să se facă în mod coerent şi cu respectarea interesului public", a precizat ministrul Dezvoltării Regionale.


3 February 2011