La începutul anului, ministrul dezvoltării Elena Udrea a anunţat că termenul de la care Statul va impune obligativitatea  certificatului energetic a fost amânat cu un an, până la 1 ianuarie 2011, considerând că există un număr insuficient de auditori energetici.

foto:petruandrei.wordpress.com"Analizăm această problemă, pentru că au fost solicitări din partea notarilor, din partea agenţiilor imobiliare. Înţeleg că există o imposibilitate obiectivă, tehnică de a se face aceste evaluări a locuinţelor, care urmează a fi vândute la acest moment, pentru că nu sunt suficienţi evaluatori la nivel naţional şi vânzarea de locuinţe ar urma să fie blocată", spunea Elena Udrea la inceputul lui ianuarie.

La nici o lună după această declaraţie,  Ministerul Dezvoltării condus de Elena Udrea, a pregătit o ordonanţă de urgenţă prin care cere să fie introdusă din nou obligativitatea certificării energetice a imobilelor de locuinţe,  în maxim două luni, cu atât mai mult cu cât prelungirea cu un an a termenului iniţial contravine legislaţiei europene şi ar putea aduce sancţiuni României.   
 
La o asemenea veste, instituţiile abilitate s-au aliniat necesităţii certificării de specialişti - auditori.

Asociaţia Auditorilor Energetici pentru Clădiri (AAEC) sub conducerea doamnei  Emilia Cernat Mladin, a dat startul de ceva timp, cursurilor intensive de tehnică a auditului energetic. Acestea conţin 4 module de teorie de câte o săptămâna, totalizând 120 de ore de cursuri. Deasemenea se oferă şi consultanţii pentru proiect timp de 10 săptămâni, 3 ore pe săptămâna.  Dna Mladin a declarat că în ultimii cinci ani s-au certificat 600 de auditori energetici şi că a primit până la sfârşitul  anului o serie de solicitări de certificare, însă după anunţul amânării programului, nimeni nu mai este interesat.

O a doua astfel de instituţie este şi Asociaţia Inginerilor de Instalaţii din România  (AIIR) Filiala Valahia-Bucureşti,  împreună cu Facultatea de Instalaţii din cadrul UTCB şi cu Comisia de Auditori Energetici (CAE) din cadrul AIIR  organizează în  perioadele 25 ianuarie -5 februarie 2010  şi 8-19 martie 2010 cursuri de pregătire în vederea atestării specialiştilor ca auditori energetici.

Un certificat energetic oferă informaţii despre consumul de energie necesar pentru încălzirea clădirii respective şi reprezintă o radiografie a cât de bine izolată termic este aceasta.Graficele de pe certificatele energetice ale clădirilor sunt asemănătoare cu clasele de consum ale aparatelor electrocasnice, cu care ne-am obişnuit. A şi B indică un grad superior de izolare termică, iar C, D şi E un grad inferior. Durata de obţinere a unui astfel de certificat variază între una şi trei zile, în funcţie de mărimea clădirii, conform afirmaţiilor doamnei Emilia Cernat Mladin.



29 January 2010