Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, spune că staţiunile turistice duc lipsă de planuri de urbanism.

15716-udrea4_25d9182bce.jpgElena Udrea spune că a început să acorde atenţie planurilor de urbanism, după preluarea mandatului de ministru al Dezvoltării, deoarece era nemulţumită, ca cetăţean, de modul în care arătau oraşele României. Ca ministru a descoperit că multe dintre acestea, printre care şi staţiunile turistice importante, duc lipsă de planuri de urbanism bine puse la punct.

Drept urmare, multe dintre acestea sunt într-un stadiu avansat de degradare.

Pentru a se evita abuzurile, populaţia va fi consultată înainte de începerea de noi construcţii.

''Trebuie ca şi oamenii să înţeleagă că trebuie să fie consultaţi, pentru a nu se mai ajunge la abuzuri. Îţi dai seama peste noapte că te-ai trezit cu un bloc opt etaje lângă casa ta şi deja nu mai poţi să faci nimic. Prin această metodologie cei care construiesc vor fi limitaţi de opinia societăţii civile. Am verificat chiar eu punctual astfel de şantiere aflate în construcţii şi am constatat că multe dintre ele aveau aviz favorabil'', a mai spus Elena Udrea, în cadrul dezbaterii ''Buna guvernare - bunul urbanism. Participarea publică în procesul planificării şi dezvoltării urbane''.

Ministrul Dezvoltării este de părere că ''legislaţia este absurdă, haotică''. Pentru a simplifica procedurile ministerul de resort a adoptat o metodologie privind urbanismul.

''După adoptarea acestei metodologii vor fi şi mulţi împotriva. În ultimii 20 de ani s-a construit în special pe baza argumentelor economice, care au depăşit argumentele interesului public. Dacă societatea civilă nu se face auzită, noi suntem neputincioşi', a adăugat Elena Udrea, care a mai spus că doreşte ca societatea civilă să se implice în planurile de urbanism.


Sursa

20 December 2010