Cazare la jumătate de preţ şi o linie telefonică specială. Acesta este ajutorul pe care l-au primit cetăţenii străini care au rămas în România din cauză că zborurile lor au fost anulate, dar şi românii care nu s-au putut întoarce acasă din străinătate din cauza norului de cenuşă care a ţintuit avioanele la sol.

Astfel, pe 18 aprilie, la ora 14.30, şi-a început activitatea comitetul de urgenţă în turism, care a acordat asistenţă şi a îndrumat turiştii care nu au putut utiliza zborurile companiilor aeriene în periada 18 - 20.04.2010.

Potrivit unor declaraţii ale ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, „până astăzi, la ora 9.00, s-a înregistrat un număr de 465 de apeluri telefonice, iar principalele informaţii furnizate au fost legate de alternativele de transport terestru (rutier şi feroviar), informaţii cu privire la structurile de primire turistice ce oferă cazare la preţ redus, din oraşele cu aeroporturi internaţionale. S-a luat legătura cu 15 hoteluri din Bucureşti şi din oraşe cu aeroporturi internaţionale, de la care s-au obţinut tarife cu 50% reducere faţă de preţul de recepţie, pentru turiştii care au cursele aeriene anulate şi nu pot efectua deplasarea."

Turiştii străini care se află în ţara noastră au apelat Tel-Verde şi au primit informaţii cu privire la numele şi localizarea hotelurilor ce oferă cazare la preţ redus. În ceea ce îi priveşte pe românii blocaţi pe aeroporturile din Europa, acestora li s-au datele de contact ale reprezentanţilor birourilor de promovare turistică din ţara în care se aflau.

Un caz special a fost sesizat de un touroperator din Turcia, referitor la un număr de 100 de turişti cetăţeni turci ce aveau viza Schengen expirată şi erau blocaţi la punctul de trecere a frontierei din Vama Borş. Cu sprijinul Ministerului Administraţiei şi Internelor, această problemă a fost rezolvată şi cetăţenilor turci le-a fost facilitat tranzitul prin România", a precizat Udrea.

În continuare este operaţional Tel-verde - 0800 86 82 82, între orele 8.00-24.00, iar între orele 24.00-8.00 este funcţional numărul de telefon mobil 0733 440 223.



20 April 2010