Preturile locuintelor din Romania au crescut in medie cu 7,2% pe an in perioada 2005-2010, ceea ce arata o evolutie "sanatoasa" a pietei, au apreciat reprezentantii EFG Eurobank Property Services, la lansarea unei serii de indici de pret pentru proprietatile rezidentiale locale, precieaza Mediafax.

16503-1297871172.jpg"Daca luam evolutia preturilor pe piata rezidentiala din Romania din ultimii sase ani reiese ca in medie preturile au crescut anual cu 7,2%. Inseamna ca piata nu a scazut, ci a avut o evolutie sanatoasa, a crescut pe fundamente sanatoase", a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, Fotis Mouzakis de la Class Business School, City Univesity London, supervizorul echipei care a realizat indicii.

Potrivit indicilor EFG, in perioada 2005 si pana la mijlocul anului 2008, preturile din Romania au crescut accelerat, cu 105%. Dupa aceea a urmat o scadere abrupta incepand cu a doua jumatate a anului 2008, iar tranzactiile de la inceputul lui 2009 au avut loc la preturi cu 30% mai mici decat in anul precedent.

"Scaderea preturilor la nivel national a incetinit pe parcursul anului 2009 si au tins sa se stabilizeze in 2010, astfel ca acestea au ajuns cu 75% sub cele din 2005", se arata in analiza EFG.

Astfel, la sfarsitul ultimului trimestru din 2010, preturile din Bucuresti se situau in jurul a 79.000 de euro, iar in Romania, media era de 47.000 de euro.

"Pe ansamblu, ultimele niveluri ale preturilor arata o stabilizare la nivelul inregistrat la sfarsitul anului 2006", mentioneaza sursa citata.

Bancpost, membra si ea a Eurobank EFG, este primul beneficiar al indicilor lansati de divizia imobiliara a grupului financiar elen.

"In Romania nu exista indici imobiliari credibili si era greu sa facem o evaluare corecta a garantiilor astfel incat sa vedem care este nivelul provizioanelor. In portofoliul Bancpost cateva mii de garantii de tip rezidential si a caror reevaluare se va face mult mai usor daca avem un indice corect", a declarat, in conferinta de presa, Mihai Bogza, presedintele Consiliului de Administratie al Bancpost.

El a mentionat ca un indice ajuta bancile atat in reevaluarea garantiilor, avand in vedere scaderea preturilor de pe piata imobiliara, cu costuri mai mici, cat si in acordarea de noi credite, pentru ca pot sa evalueze proprietatile la valori apropiate de realitate.

"Bancile nu au dat credite si din cauza unei piete moarte, pentru ca era foarte greu sa-ti dai seama care era valoarea de piata a produsului pe care urma sa fie finantat. Existenta acestui indice va ajuta piata. In plus are si avantaje indirecte, respectiv va aparea transparenta pe piata.

In ultimii ani numarul tranzactiilor au scazut foarte mult si pentru ca nu s-a intalnit cererea cu oferta. Vanzatorii nu voiau sa vanda pentru ca nu stiau care este pretul corect si se temeau ca se vor pacali, iar cumparatorii, cu bani, din cauza aceleiasi netransparente a pietei, nu cumparau pentru ca de asemenea, le era frica sa nu fie pacaliti", a spus Bogza.

In opinia sa, aparitia unui astfel de indice, care este determinat avand la baza o metoda stiintifica, va duce la cresterea numarului de tranzactii.

Bancpost a aplicat deja acest indice pentru reevaluarea garantiilor din portofoliu.

"Bancpost are pe reevaluare 15.000 de garantii in portofoliu. Nivelul de provizionare nu a fost afectat in urma aplicarii indicelui, pentru ca noi am finantat circa 70% din valoarea respectivului activ, astfel ca o devalorizare sub 30% nu ne-a afectat.

In plus, o mare parte din credite au fost rambursate. Nu a trebuit sa constituim valori mari ale provizioanelor ca urmare a aplicarii indicelui", a explicat Bogza.

EFG a realizat indici trimestriali si anuali pentru piata din Romania pe parcursul ultimilor sase ani. Au fost calculate in total 21 de serii de indici pentru 8 diviziuni ale tarii, 11 orase principale, 2 segmente ale Capitalei si un numar de valori agregate generale, folosind metoda "hedonica".


Sursa

17 February 2011