ghid1.gif (733 bytes) infotitlu.gif (651 bytes)
  
Efect al parteneriatului banci-ANL: Dobanzile la creditele ipotecare vor scadea   
ADEVARUL -  14. 04. 2003

Aparitia Ordonantei Guvernului privind subventionarea cu 4 puncte procentuale a dobanzilor la creditele ipotecare va deschide usa bancilor pentru a intra puternic pe piata imprumuturilor de acest tip, stimuland competitia si implicit reducerea dobanzilor.

 
"Am discutat cu Asociatia Romana a Bancilor si cu Ministerul Finantelor pentru a gasi cea mai buna solutie pentru atragerea de fonduri in constructia de locuinte prin credite ipotecare.
Subventionarea dobanzilor este solutia pe care am gasit-o, astfel incat populatia sa poata apela la astfel de imprumuturi de la banci in conditii similare celor oferite de ANL.
Si asta pentru ca dobanda practicata de banci este mai mare, iar cea practicata de ANL este cea mai mica de pe piata. Am facut scrisori catre toate bancile si le-am invitat sa faca oferte.
Se va face o selectie a bancilor care ofera cele mai bune conditii, iar in acest fel speram sa determinam si o reducere a dobanzilor la creditele ipotecare", ne-a declarat Cornel Popescu, presedintele Agentiei Nationale pentru Locuinte.
El a explicat ca nivelul dobanzilor practicate de banci va fi determinant in alegerea celor cu care ANL va bate palma pe piata creditelor ipotecare. "Nu vom selecta banci care practica dobanzi mari.
Le vom alege pe cele cu cele mai convenabile dobanzi la creditele ipotecare, astfel incat si resursele bugetare aferente subventionarii sa fie mai mici", a punctat oficialul ANL. Afirmatiile sale sunt completate de Radu Gratian Ghetea, presedintele ARB, care sustine ca "subventiile de la stat pentru imprumuturile ipotecare sunt binevenite", determinand o crestere a competitiei pe piata bancara si implicit o reducere a dobanzilor pana la sfarsitul anului. Implicarea puternica a statului pe piata creditelor ipotecare nu se opreste la subventionarea dobanzilor.
"Am prefera ca bancile sa ofere conditii cat mai apropiate de cele oferite de ANL. Mai exact, ne-am dori o imbunatatire a procedurilor in sensul renuntarii la cerintele privind girantii si aplicarii celor practicate de ANL, in care ipoteca este conditia de baza", a spus Popescu. In prezent, pe segmentul creditelor ipotecare se afla doi mari actori: ANL, care-si pune la bataie fondurile proprii la dobanzi inferioare pietei, si bancile, care incearca sa castige cat mai mult teren, riscand cat mai putin.
Dobanzile practicate de banci depasesc semnificativ 20% pe an la imprumuturile in lei si ajung in medie la 8,5% pe an pentru cele in valuta.
In cazul locuintelor achizitionate prin ANL, dobanda la credite (exprimata in euro) este de 7% pe an, daca solicitantul are sub 35 de ani si de 9% peste aceasta varsta.
Desi privita cu ochi buni de bancheri, subventionarea dobanzilor la creditele ipotecare nu este singura metoda de interventie a statului. In opinia unor bancheri, posibilitatea reducerii din impozitul pe venitul global a cheltuielilor (ratelor) la imprumuturile de tip ipotecar ar fi mult mai eficiente decat subventia.

Adina SADEANU
   

 

 

 

14 April 2003