TIMONUltima expozitie tIMOn – Targul Imobiliar National din 2008 se va desfasura incepand de joi, 4 decembrie, pana duminica, 7 decembrie, la World Trade Center Bucuresti. Intr-un moment de anuntata recesiune economica, piata imobiliara din Romania vrea sa ramana motorul economiei romanesti.

Atenti la nevoile consumatorului dezvoltatorii imobiliari ofera oferte speciale de sarbatori in cadrul ultimului targ imobiliar al anului 2008. Creditare fara dobanda in apartamente la cheie, sau reduceri substantiale de pret de cateva zeci de mii de euro reprezinta premisele unei oferte imobiliare de exceptie la tIMOn.

Ofertele de locuinte noi adresate clasei medii au ajuns sa fie mult mai avantajoase decat ofertele de vanzare actuale ale locuintelor vechi, locuinte ce au fost zeci de ani supradimensionate ca si pret. Daca pana acum, pretul pe metru patrat construit intr-o locuinta noua era mai mic decat cel al unei locuinte vechi, iar publicul putea compara doar preturile finale (mai mari in cazul locuintelor noi din cauza suprafetelor mult mai generoase), la acest final de an asistam la o egalare a preturilor intre apartamentele noi si cele vechi. In exemplificarea argumentului vin preturile minimale ale locuintelor prezentate in cadrul tIMOn: 30.000 euro + TVA o garsoniera in zona de vest a Bucurestiului, la Rosu, sau 40.000 de euro + TVA pentru o garsoniera la Bragadiru. Cea mai ieftina locuinta din cadrul tIMOn este destinata amatorilor de investitii de vacanta fiind o garsoniera la 12.500 euro pe coasta litoralului bulgaresc.

Oferta este sustinuta de catre compania Tabiti din Bulgaria, aflata la prima participare in cadrul unui targ imobiliar in Romania. Ofertele dezvoltatorilor din strainatate nu se opresc doar la Bulgaria, in cadrul targului putand fi achizitionate locuinte in Portugalia (Madeira) sau Spania (Tenerife). Cea mai mare reducere de pret apartine dezvoltatorului Pelican Com si este in valoare de aproape 100.000 mii Euro, pretul unui apartament in ansamblul Atlantis Residence din zona Pantelimon – Dobroesti fiind de 124.200 euro + TVA. Ofertele spaciale vin si din facilitatile financiare pe care le ofera dezvoltatorii in cadrul targului. Rate fara dobanda pentru locuinte la cheie la Bran si Sinaia ofertate de catre dezvoltatorul Alfarom Holding sau plata unei chirii ce se deduce din pretul ulterior al apartamentului pentru locuintele din portofoliul Greenfield.

“Actuala criza din piata imobiliara romaneasca este mai mult o stare de panica si de teama de cumparaturi a romanilor. Nu este vorba doar de industria imobiliara ci si de industria auto sau cea reprezentata in general de achizitiile de durata. In acest moment asistam la o teama de cumparare, la o retragere a banilor catre buzunare si, astfel, s-a creat un scurt circuit in procesul vanzare-cumparare. Rolul tIMOn este inca de la deschiderea targului acela de a reprezenta un instrument util atat cererii cat si ofertei. Dezvoltatorii imobiliari au inteles nevoia de tranzactionare din piata si de aceea au venit in sprijinul cumparatorilor prin ofertele speciale ale sfarsitului de an. Este stiut faptul ca lunile ianuarie si februarie nu aduc ceva spectaculos in planul tranzactiilor imobiliare si, de aceea dezvoltatorii incearca sa deblocheze piata acum. Din martie, vom asista la multe proiecte finalizate si la o dezghetare a pietei. Numai ca din acel moment ne asteptam ca dupa primele tranzactii si dezvoltatorii sa-si redimensioneze preturile. Cine rezista acum in piata este serios si are resurse sa teraca peste perioada de criza, ceea ce inseamna ca nu se va grabi sa vanda foarte multe unitati la un pret redus. Momentul cel mai greu pentru cumparatori va veni din toamna anului viitor cand nu vor mai exista locuinte noi pe stoc, si atunci ne vom intoarce la frenezia imobiliara de acum doi ani cand in Romania se cumpara orice proiect.

Tranzactionarea locuintelor noi nu este foarte mult afectata de normele de creditare bancara ci este afectata foarte mult de preturile exagerate ale locuintelor vechi. Daca vanzatorii de locuinte vechi ar intelege ca ei isi vor mai vinde locuintele doar daca vor cere cu cel putin 35-40% mai putin decat acum, atunci am putea asista foarte rapid la o deblocare a tranzactiilor din piata. Exista un ciclu de locuire, iar creditele ipotecare vor putea satisface nevoile tuturor cumparatorilor in acest caz. De exemplu pentru cei care au venituri reduse si isi doresc o locuinta proprie vor putea face un credit de 10-20 mii euro pentru a-si achizitiona o garsoniera intr-un imobil vechi, iar cel care isi va vinde garsoniera veche cu un credit de aceeasi masura isi va putea achizitiona o locuinta noua. Deci creditele nu vor mai fi o problema ”, declara Vlad Vlasceanu, directorul tIMOn – Targul Imobiliar National.