Reducerea volumului de exporturi şi situaţia internaţională anevoioasă ar putea avea un efect negativ asupra economiei româneşti. Astfel că Guvernul ar trebui să aibă un plan de rezervă, atrage atenţia economistul-şef al Băncii Naţionale, Valentin Lazea. De asemenea, ar putea fi necesară modificarea impozitului pe proprietate, despre care Lazea consideră că este mult prea mic.

20888-valentin_lazea.jpgEstimarea de creştere economică pentru următorul an era de 3,5-4%, dar Valentin Lazea trage un semnal de alarmă: creşterea economică pentru anul viitor ar putea fi mult mai redusă, de doar 2,5%. Afirmaţiile contrazic punctul de vedere al Guvernului şi Fondului Monetar Internaţional, care estimează că economia va creşte anul acesta cu 1,5%, iar anul viitor - cu 3,7%. Economistul-şef al BNR a declarat la Conferinţele BCR de la Mamaia că România ar trebui să fie pregătită pentru o astfel de situaţie.

„Perspectivele de creştere economică ar putea să necesite revizuiri în sens descendent, având în vedere contextul internaţional şi pierderea de tracţiune a exporturilor, spre 2,5%, în 2012", declară Lazea.

Impozitul pe proprietate e de trei ori mai mic decât în alte ţări, lucru care împiedică creşterea economică

De asemenea, dacă agitaţia de pe pieţele financiare internaţionale se menţine, ar putea fi afectată şi piaţa internă. Lucru care ar scumpi semnificativ finanţarea deficitului şi ar creşte cheltuielile guvernamentale cu dobânzile, a mai explicat economistul. După spusele acestuia, anul viitor, deficitul bugetar va depăşi ţinta de 3% din PIB, chiar şi în situaţia fericită în care creşterea economică va fi de 4%.

„Pentru toate aceste motive, Guvernul ar trebui să identifice urgent măsuri suplimentare de reducere a deficitului bugetar, cu circa 1% din PIB", subliniază reprezentantul BNR.

Cu alte cuvinte, Guvernul trebuie să aibă un Plan B, în cazul materializării unor riscuri. Recomandarea specialistului a fost majorarea impozitelor pe proprietate, care momentan aduc la buget doar 0,4% din PIB. Specialistul susţine că triplarea acestora le-ar aduce la acelaşi nivel cu sumele din alte ţări din Europa Centrală şi de Est. Cu toate acestea, Valentin Lazea a insistat asupra faptului că toate punctele de vedere şi recomandările sunt personale, fără a reprezenta poziţia Băncii Naţionale a României.

CITEȘTE ȘI: Boc cere vehement: „Vreau impozite mari pentru cei cu mai multe case şi în anii viitori!"

12 September 2011