Preţurile locuinţelor din Suedia, Finlanda şi Norvegia ar putea înregistra o scădere puternică, punând în pericol cele mai puternice reveniri din Europa şi ameninţând să împingă economiile ţărilor scandinave înapoi în recesiune, scrie Bloomberg.

sursa foto:sejur-circuit.roSectorul imobiliar suedez s-ar putea confrunta cu scăderi, în condiţiile în care persoanele împrumutate au datorii de până la 46 de ori mai mari decât veniturile lor disponibile, conform Royal Bank of Scotland Plc. Banca centrală a Norvegiei arată că nivelul scăzut al ratelor dobânzii riscă să supraîncălzească piaţa imobiliară şi sectorul bancar, în timp ce Finlanda, membră a zonei euro, anunţă că există foarte mari şanse ca un nou fenomen de tip bubble să apară în cazul său.

Preţurile locuinţelor din cele trei ţări au crescut anul trecut, deşi economiile acestora s-au contractat, iar rata şomajului a crescut puternic, creând dezechilibre despre care economiştii spun că trebuie acum corectate.

Costurile de finanţare ale Finlandei sunt stabilite de BCE, îngreunând eforturile strategilor ţării de a conduce economia.

Preţurile locuinţelor din Suedia, cea mai mare economie nordică, au înregistrat o creştere anuală de 7% în trimestrul doi, a 15-a perioadă consecutivă de creşteri. Preţurile locuinţelor din Norvegia au avansat cu 19,6% de la sfârşitul anului 2008 până în trimestrul trecut. În Finlanda, preţurile locuinţelor existente au consemnat o creştere anuală de 10% trimestrul trecut, după un avans record de 11,4% înregistrat pe primul trimestru.

"O scădere de 20% ar contribui probabil la declanşarea unei recesiuni sub formă de W", a declarat Par Magnusson, economist în cadrul RBS.

 



Sursa

20 August 2010