Banca Mondială, FMI dar şi analişti economici reputaţi, avertizează: economiile dezvoltate ale lumii trăiesc acum un moment la fel de periculos ca acela din 2008. Primele care riscă să cadă sunt economiile mari, ceea ce pune într-un con ferit de furtună ţările mai puţin dezvoltate, cum este România. Desigur, nu este vorba despre o asigurare pe termen lung, ci doar despre o oportunitate prin care conducerea ţării câştigă puţin timp în plus, pentru a găsi soluţiile necesare.

20776-recesiune.jpgÎntreaga tagmă a specialiştilor internaţionali în economie încearcă acum să schiţeze viitorul economic al lumii. Ideile lor coincid, în mare parte. Chiar şi cei mai optimişti dintre ei sunt de părere că aproape toate motivele de îngrijorare ar trebui să se îndrepte asupra SUA, urmată de economiile mari din Europa. Problema este chiar creşterea economică lentă care se resimte în cele mai multe cazuri, aceasta este percepută drept o capcană de către economişti, care sugerează că este nevoie de mai mulţi stimuli fiscali şi mai puţină austeritate, pentru o relansare a dezvoltării. În plus, lipsesc investitorii mari, care au un rol important în acest demers.

„Ne aflăm într-o situaţie mai proastă decât cea din 2008. De această dată, avem de a face cu austeritatea bugetară şi precauţia băncilor", a afirmat economistul Nouriel Roubini, cel care a anticipat și recesiunea globală.

Există 60% şanse ca recesiunea să lovească din nou

În privinţa Europei, Nouriel Roubini se aşteaptă fie la extinderea prerogativelor Facilităţii Europene de Stabilitate Financiară, fie la emisiuni de obligaţiuni comune. În opinia sa, guvernele din zona euro ar trebui să încerce să deprecieze euro, care are un impact puternic asupra exporturilor, la nivelul actual. Dacă nu se schimbă nimic, Roubini crede că există o probabilitate de 60% ca recesiunea să fie iminentă. De acord cu el sunt şi oficialii FMI şi ai Băncii Mondiale, care au anunţat că economia mondială intră într-o nouă zonă periculoasă. Preşedintele Băncii Mondiale a cerut Europei şi Statelor Unite să-şi rezolve problemele legate de datoriile de stat. Acesta a subliniat că preţul ridicat al alimentelor şi volatilitatea de pe bursele de mărfuri ameninţă cea mai vulnerabilă pătură a populaţiei planetei.

„Criza financiară din Europa a devenit o criză a datoriilor de stat, cu implicaţii serioase pentru Uniunea Monetară, bănci şi competitivitatea unor ţări. Ţara mea, Statele Unite, trebuie să abordeze problema datoriei, cheltuielilor, reformei fiscale, pentru a consolida creşterea în sectorul privat, dar şi politica comercială stagnantă", a declarat preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick.

China şi România, printre puţinele ţări cu previziuni optimiste pe termen scurt

Singurul loc pentru care economiştii au previziuni optimiste este China, care a marcat îmbunătăţiri la modelul de creştere economică a ţării. China are șanse reale de a deveni o ţară cu venituri mari în următorii 15-20 de ani, de la statutul actual de venit mediu superior, susțin experții economici.

În toată această agitaţie mondială, România pare să fie una dintre puţinele ţări care se bucură de perspective optimiste. Şi asta nu din interior, ci din partea comisiilor de analişti internaţionali, care analizează constant evoluţiile în zonă. Potrivit acestora, perspectivele economice ale României pe termen de şase luni s-au menţinut, în august, pe primul loc în Europa Centrală şi de Est, în contextul înrăutăţirii mai reduse a aşteptărilor faţă de majoritatea statelor din regiune.

CITEŞTE ŞI: Lumea se pregăteşte pentru ce este mai rău, iar România devine o ţară-refugiu


5 September 2011