Economiile în valută nu mai sunt o soluţie pentru cei care vor să aibă profit. Dobânzile mici şi comisioanele mari de retragere numerar fac ca depozitele în valută să nu fie interesante. De multe ori, clienţii se află în situaţia de a retrage de la bancă mai puţini bani decât au depus.

31443-fotolia_7346856_xs.jpgSpre exemplu, dacă intenţionaţi să depuneţi 5.000 euro pentru mai puţin de trei luni, trebuie să analizaţi cu mare atenţie ofertele băncilor. În ultima perioadă, dobânzile au scăzut, astfel că este posibil să vă treziţi la scadenţă că veţi retrage mai puţini bani decât aţi depus.

Un calcul efectuat de ZF arată că în cel mai rău scenariu posibil, un client ajunge să retragă la scadenţă 4.981 de euro în cazul unei sume de 5.000 euro depusă iniţial. Clientul poate plăti un comision de retragere ce ajunge până la 0,6% din suma depusă, mai exact 30 de euro la un depozit de 5.000 euro. Spre comparaţie, la o bonificaţie de 2% pe an, dobânda încasată este de 21 euro. Specialiştii financiari spun că pen­tru a acoperi costul comisionului de retragere, un client trebuie să opteze pentru un depozit cu dobândă de 2,5%-3% pe an sau unul cu scadenţa de cel puţin şase luni.

Clienţii trebuie să se uite la toate caracteristicile depozitului, nu doar la anun­ţul de marketing al băn­cii. Băncile merg pe ide­ea de a descuraja clie­n­ţii să-şi retragă banii la prima scadenţă. Vor să se asigure că au resurse pe termen lung fără să-şi asume riscul să plătească dobânzi mari pentru a atrage clienţi care să-şi ţină banii în depozite cu scadenţa iniţială mai lungă. Sunt preferate astfel depozitele pe una sau trei luni, dar reînnoite la scadenţă”,explică analistul financiar Dragoş Cabat.

CITEȘTE ȘI: Negocierea cu banca: cum şi cu cât îţi poţi creşte dobânda, în cazul unui depozit?

 

5 September 2013