Economie de piata in camine
Realitatea Romaneasca - 06.10.2005
 

Se vede ca a inceput anul universitar nu numai dupa aglomeratia din caminele studentesti, dar mai ales prin “imbracarea“ peretilor si stalpilor cu anunturi proaspete. Se vinde si se cumpara orice. Noi am facut ieri o tura in doua zone “fierbinti“ din Bucuresti, mai precis in Grozavesti si Regie. Nu e stalp sau zid sa nu poarte “amprenta“ unui anunt in care studentul cauta loc in camin. Toata lumea cauta, semn al crizei de locuri. Cererea mare a facut ca pretul sa creasca vertiginos. Prindem din “zbor“ tot felul de informatii. Cineva zice ca un loc se vinde si cu o mie de euro. Institutiile de invatamant superior spun de ani buni ca studentii n-au voie sa vanda ori sa cumpere locuri in camine. Cine face asta risca nu numai sa-si piarda locul deja ocupat, dar sa fie si exmatriculat. Interesant e ca toate anunturile de acest fel contin nu doar textul propriu-zis, ci si numarul de telefon al solicitantului. Altfel spus, comert la lumina zilei cu locurile in camine.

Pret studentesc

Mergem spre alte “afaceri“ studentesti. Exista si activitate productiva. Si aici cererea e mare! Si asta cu atat mai mult cu cat studentii s-au speriat pur si simplu cand au preluat camerele, la inceputul noului an universitar. Dezastru total! Pereti scorojiti, instalatiile sanitare sau electrice defecte, paturi rupte, ferestre prin care bate vantul, usi ca vai de mama lor. Nu te speria, pentru ca printre studenti sunt adevarati mesteri. Am gasit un anunt in care scria ca “amenajez camera in 24 de ore, instalatii electrice si sanitare“. Dam telefon la numarul indicat si ne raspunde un barbat care zice ca are comenzi cu nemiluita in perioada asta, asa ca trebuie sa facem programare stricta. Intrebam cat costa si auzim ca toata camera poate fi facuta “luna“ contra unui “pret studentesc“, ceea ce inseamna cel mult doua milioane de lei. Alt anunt se refera la “renovare, vopsire, suprapunere paturi, instalatii electrice si sanitare“. Pret mai mic, numai 800.000 de lei pe camera. Altii gauresc peretii, pun dibluri, monteaza clante, fac chei. Fiecare gaura in perete costa 10.000 de lei.

Regulament de ordine interioara

Comertul e si el in plina ascensiune. Se vand multe frigidere. Depinde de marime si de starea tehnica. Unele aparate nu “sar“ de 1,5 milioane de lei. Altele ajung pana la sapte milioane de lei, daca sunt mai mari si mai performante. Tot studentii ne lamuresc ce e cu povestea asta. Sunt bucuresteni care isi vand anumite lucruri din casa. Vechituri. Sau oameni care au nevoie de bani. Atunci vin in zona caminelor studentesti si lipesc anunturi pe stalpi. Descoperim un anunt de profil in care proprietarul frigiderului asigura si transportul agregatului. Dam telefon sa aflam pretul, dar frigiderul s-a vandut deja. Cu doua milioane de lei, ne anunta o voce ragusita.
Regulamentul de ordine interioara al caminelor studentesti zice ca n-ai voie sa prestezi activitate comerciala in camera cu pricina. Dar nici in acest caz tinerii intreprinzatori nu ezita sa-si scrie numarul de telefon pe anuntul de pe stalp. Aflam despre mesteri care repara televizoare sau monitoare. Altii fac pe frizerii. Un tuns “studentesc“ costa 20.000 de lei. Ce sa mai vorbim de cei care vand pixuri cu pasta invizibila, bune pentru copiat la examene. Pixul costa 150.000 de lei si are in dotare o lanterna cu ultraviolete, plus patru baterii de rezerva. Desi prima sesiune de examene din acest an e inca departe, a aparut deja prima oferta de fituici “aranjate“ la calculator. Scrisul e “de furnica“, ne asigura anuntul cu pricina. N-am dat de nimeni la telefon, sa ne spuna pretul copiutei.

Dan Gheorghe - Realitatea Romaneasca

6 October 2005