Renumele Spaniei printre investitorii internaţionali demonstrează, încă o dată, că piaţa imobiliară este de nepreţuit pentru economie. Autorităţile spaniole mizează pe turism şi pe real estate pentru a scoate ţara din criză, iar măsurile implementate încă de anul trecut pentru a stimula aceste segmente încep deja să dea roade.

30441-costa_del_sol.jpgSpania mizează pe turism şi pe piaţa imobiliară, pentru a lăsa în urmă criza. Autorităţile încurajează aceste domenii prin diverse măsuri şi facilităţi, ce au şi început să dea roade: cheltuielile turiştilor veniţi să-şi petreacă vacanţa în Spania au urcat cu circa 15% în martie faţă de luna precedentă, conform Institutului Naţional de Statistică. De asemenea, veşti bune vin şi din domeniul real estate.

Oamenii de afaceri de peste hotare sunt în continuare interesaţi de piaţa imobiliară spaniolă, arată datele băncii centrale: volumul investiţiilor cu capital străin a urcat cu 17% în 2012. Dar autorităţile nu se mulţumesc doar cu aceste cifre şi continuă acţiunile prin care încearcă să atragă banii străinilor – în vara aceasta, urmează să fie aprobată legea conform căreia cei care vor achiziţiona o proprietate în Spania vor primi permise de şedere pe termen lung. Pentru ca un cumpărător imobiliar din afara UE să primească acest drept, va trebui să investească cel puţin 500.000 euro într-o proprietate.

Prin implementarea unei astfel de măsuri, guvernul spaniol transmite un mesaj clar: investiţiile străine sunt vitale pentru economia ţării. Specialiştii preconizează că numărul clienţilor proveniţi din afara UE se va înzeci odată ce această lege va intra în vigoare, în special cel al oamenilor de afaceri asiatici. Consultanţii imobiliari locali subliniază că numărul clienţilor asiatici este simţitor mai mare faţă de deceniul trecut, aceştia orientându-se cu precădere către Barcelona şi Ibiza. Autorităţile spaniole estimează că numai cumpărătorii chinezi vor pompa anul acesta în jur de 100 milioane euro în piaţa imobiliară, având în vedere că din ce în ce mai mulţi turişti vin din China pentru a-şi petrece concediile în ţara lui Gaudi.

Mulţi ani de zile, clasamentului investitorilor ce proveneau din afara Spaniei a fost condus detaşat de expaţii britanici, Costa del Sol fiind una dintre preferatele acestora pentru o locuinţă de vacanţă. Însă situaţia este complet schimbată în prezent: cumpărătorii ruşi şi scandinavi şi-au făcut prezenţa simţită în piaţă, iar aceştia reprezintă astăzi 45% dintre clienţii străini interesaţi de proprietăţile din sudul ţării. Una dintre cele mai populare staţiuni turistice este Marbella, fiind în topul preferinţelor clienţilor ruşi.

 

CITEȘTE ȘI: Cu banii de un apartament din România, poţi cumpăra proprietăţi de lux în restul lumii (FOTO)

 

23 May 2013