Produsul intern brut (PIB) al Romaniei a scazut in trimestrul III cu 0,6% fata de trimestrul al doilea, mai putin decat estimarea initiala de 0,7%. Constructiile si comertul au avut cel mai important aport la declinul PIB-ului, in timp ce agricultura a fost pe plus.

sursa:romanialibera.roProdusul intern brut (pib) al Romaniei a scazut in trimestrul al treilea din acest an cu 0,6% fata de trimestrul II si cu aproape 9% fata de perioada similara din 2008. Este al cincilea trimestru consecutiv de scadere a PIB-ului fata de trimestrul anterior,insa rata de contractie s-a temperat in trimestrul III 2009 la cel mai mic nivel incepand din trimestrul III 2008.

Pe serie bruta (care nu ia in considerare sezonalitatea), economia s-a comprimat in trimestrul al treilea cu 7,1% fata de acelasi trimestru din 2008, potrivit Institutului National de Statistica (INS), inregistrand al cincilea ritm anual de scadere din Uniunea Europeana.

 

In termeni ajustati sezonier, agricultura a avansat, in volum, in perioada iulie-septembrie, cu 15,1% fata de trimestrul al doilea, in timp ce industria, cu cea mai mare pondere la formarea PIB, a avut o crestere de 3,6%. In schimb, in sectoarele de comert, servicii, transporturi si telecomunicatii s-a inregistrat un declin.

Sursa

4 December 2009