Volumul tranzacţiilor imobiliare este în creştere, iar Banca Naţională a României continuă ofensiva de încurajarea a creditării. Pe acest fundal se simte şi o creştere a consumului şi a PIB-ului, trend care ar treui să se facă simţit şi în următoarea perioadă. Există însă un aspect important care a rămas nerezolvat: piaţa construcţiilor continuă să scadă, în special pe fondul reducerii numărului de lucrări de infrastructură.

34486-esa7.jpgEconomia României văzută în cifre este încurajatoare. După ce anul 2013 a fost unul care a depăşit aşteptările, marcând un PIB de 3.5%, se aşteaptă ca şi 2014 să urmeze acest trend. Stabilitatea este cuvântul cheie pentru acest an, prin consolidarea sectoarelor care au adus profit anul trecut.

„În primul trimestru al lui 2014, creşterea nu a fost generată doar de industrie, aşa cum s-a întâmplat în ultimele luni, ci şi de comerţul cu amănuntul, unde cifra de afaceri a crescut cu 8,3%. Prin urmare, atât exporturile cât şi importurile au crescut cu 9,2% respectiv 9,4%, în lunile ianuarie şi februarie, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2013”, arată rapoartele EIU, citate de JLL.

Segmentul construcţiilor însă, încă se mai luptă pentru a intra pe un trend ascendent. Scăderea numărului de lucrări în infrastructură a condus la declinul întregului segment. Chiar şi aşa, specialiştii se aşteaptă la o creştere a PIB până la 3,8% în 2015.

„În perioada aprilie 2013 – martie 2014, rata anuală a inflaţiei a atins un nivel scăzut record, de 2,3%. Prin urmare, BNR a continuat să ajusteze rata dobânzii de politică monetară până la un nou minim istoric de 3.5%. Această mişcare urmăreşte încurajarea creditării. Această strategie a dat deja semne pozitive încă de la începutul anului, precum şi stimularea creşterii economice”, continuă specialiştii JLL.

Începutul lui 2014 arată că România s-a întors pe harta marilor investitori

Se observă o creştere şi în volumul tranzacţiilor imobiliare, care în primul trimestru al lui 2014 a ajuns la 337 milioane euro, mai mult decât s-a consemnat în tot anul trecut. Plusul a venit atât de pe piaţa de birouri, cât şi de pe cea rezidenţială şi cea industrială.

„Începutul lui 2014 arată tot mai clar că România s-a întors la titlul de zonă importantă pe harta marilor investitori. Până acum, activitatea înregistrată s-a concentrat pe tranzacţii derivate din restructurări. Totuşi, în condiţiile în care pe piaţă există un număr important de clădiri de calitate disponibile, există premisele ca volumele să crească puternic în acest an”, arată raportul Bucharest City Report.

Clienţii aşteptaţi au profile diferite şi vin din diverse domenii de activitate. Numărul lor ar putea creşte, dacă băncile vor arăta o disponibilitate mai mare pentru creditare, arată specialiştii. Acest lucru a început deja să se facă simţit, pe piaţă fiind un număr în creştere de bănci dispuse să ofere soluţii financiare clienţilor interesaţi. Totuşi, condiţiile de împrumut oferite în România încă reflectă riscul de ţară perceput.

CITEŞTE ŞI: 2014, momentul de revenire al pieţei imobiliare? Cheia este în mâna băncilor


23 June 2014