Cresterea economica a Romaniei din anii premergatori crizei s-a bazat prea mult si in mod eronat pe o dezvoltare speculativa a sectorului imobiliar, si cum piata imobiliara va fi printre ultimele domenii care vor iesi din criza, cresterea economica din anii urmatori va fi una solida, potrivit analistilor X-Trade Brokers.

sursa: dailybusiness.roIn anii premergatori crizei economice, Romania si-a datorat avansul Produsului Intern Brut intr-o prea mare masura serviciilor si constructiilor, iar domeniul imobiliar a cunoscut cresteri care au fost total defazate fata de restul economiei.

"A incerca o stimulare a acestui sector in scopul retransformarii sale intr-un fals motor de crestere economica ar fi o totala eroare, lasand economia romaneasca sa ramana vulnerabila si lipsita de substanta", a declarat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.

"Programul Prima Casa nu va avea rezultate spectaculoase intrucat va fi 'subminat' de rata ridicata a somajului si de temerile populatiei privind siguranta locului de munca. In mod paradoxal pentru unii, acest lucru este folositor economiei romanesti care va trebui sa isi diversifice cresterea economica viitoare si sa isi sustina cu mult mai mult industria si agricultura", a precizat Victor Safta.

El considera ca in ceea ce priveste industriile conexe sectorului imobiliar, in special cea a constructiilor, acestea pot fi stimulate prin proiectele de dezvoltare a infrastructurii extrem de deficitare, una dintre conditiile de baza fiind accesarea si utilizarea fondurilor europene disponibile in acest scop.

Sursa

1 March 2010