Duplex Imobiliar




Cotidianul- 04.07.2006
 

Apartamentele in blocurile vechi reprezinta cea mai mare parte din fondul locativ existent. Perioada in care s-au ridicat cladirile respective a influentat decisiv caracteristicile constructiei.

Cea mai des intilnita comparatie facuta in ultimele luni de specialistii din domeniul imobiliar se refera la apartamentele vechi si cele din blocurile noi, din ansamblurile rezidentiale care se construiesc in mai multe cartiere ale Bucurestiului. Totusi, apartamentele vechi reprezinta grosul ofertei de pe piata imobiliara, iar majoritatea celor care devin proprietari achizitioneaza o astfel de locuinta. Tocmai de aceea, este important de stiut care sint caracteristicile apartamentelor din blocurile construite inainte de 1989. Suprafetele locuibile si rezistenta seismica a cladirilor difera in functie de perioada in care au fost ridicate. Si preturile depind de virsta cladirii.

Case vechi

Situatia fondului locativ din Romania nu este una dintre cele mai bune. Majoritatea locuintelor sint vechi. Cel putin asa arata studiile oficiale. „Din totalul gospodariilor, cele mai multe (58,8%) traiesc in locuinte care au fost construite in perioada 1940-1977. Este de remarcat ca locuintele construite dupa 1989 reprezinta numai 7% din totalul locuintelor, cu preponderenta in mediul rural, unde s-au construit de 1,6 ori mai multe locuinte decit in mediul urban. In locuintele construite inainte de 1940, care in general se considera ca au un grad mai mare de risc in cazul unor cataclisme naturale, traiesc 8% dintre gospodarii“, se arata in studiul „Conditiile de viata ale populatiei din Romania“ realizat de Institutul Nationale de Statistica. Trebuie precizat ca prin gospodarie se poate intelege familie. Un calcul simplu arata ca locuintele construite in perioada 1977-1989 reprezinta 26,2% din fondul locativ. Astfel, la nivel national se poate spune ca locuintele vechi reprezinta principala categorie in care se poate achizitiona o proprietate. Anul constructiei conteaza foarte mult.

Perioada interbelica

In Bucuresti sint numeroase imobile construite inainte de 1940. „Locuintele construite inainte de 1940 sint considerate ca fond imobiliar de lux“, spune Artur Silvestri, profesor de gestiune imobiliara la Université Francophone din Bruxelles. Sint locuinte care nu impresioneaza prin suprafata, iar cladirile nu prezinta prea multa siguranta in cazul unui cutremur. „Aceste apartamente sint in blocuri elegante, care au, in general, structuri slabe. Ele au fost construite fara a se cunoaste conditiile de rezistenta seismica. De altfel, citeva dintre ele s-au prabusit in timpul cutremurului din 4 martie 1977. Cea mai importanta calitate a lor o reprezinta locatia, in centrul Capitalei“, spune Octavian Ungureanu, arhitect la compania Trilitica. Artur Silvestri spune ca aceste locuinte sint cautate, iar preturile sint mari.

Citeste articolul integral in Cotidianul

Nicu Stan, Valentin Baesu
Cotidianul

 

4 July 2006