Analiştii economici din Germania au început să se teamă pentru viitorul sistemului bancar, în condiţiile în care pentru criza datoriilor nu există o soluţie pe termen scurt. Instituţiile financiare au început deja să camufleze problemele, unele chiar au omis să prezinte detalii privind riscurile lor vizavi de datoriile suverane. Deutsche Bank, care funcţionează şi în România, este una dintre ele.

21057-1316361131a1.jpgSituaţia sistemului bancar german este din ce în ce mai şubredă, arată analiştii economici din toată lumea. Desigur, lucrurile nu sunt încă atât de grave încât să fie iminentă o cădere, dar suficient de periculoase încât unele bănci să prefere să nu discute despre expunerea lor în faţa riscurilor generate de criza datoriilor suverane. Şase dintre cele 14 instituţii supuse testelor de rezistenţă în faţa crizei datoriilor nu au prezentat riscul lor.

„Aveam un acord cu autorităţile de reglementare şi băncile, care prevedea ca fiecare bancă să-şi publice separat riscurile vizavi de datoria suverană", a declarat, secretarul general al Comitetului European al Supraveghetorilor Bancari, Arnoud Vossen.

Deutsche Bank preferă să ascundă studiile referitoare la riscurile aduse de datoriile suverane

Deutsche Bank este una dintre băncile care au preferat să îşi ascundă rezultatele, împreună cu Postbank, Hypo Real Estate, grupurile mutuale DZ şi WGZ Bank, precum şi banca publică regională berlineză Landesbank Berlin. Această mişcare a fost de natură să producă îngrijorare în rândul analiştilor financiari. Ei au luat în calcul ipoteza intrării în default (încetare de plăţi) a băncilor greceşti, iar concluzia a fost că un asemenea demers implică riscuri incalculabile pentru băncile germane.

„Un default al guvernului elen nu poate fi considerat un eveniment izolat. Suntem îngrijoraţi în special în privinţa impactului care nu poate fi calculat cu precizie. Orice cifră ar fi doar o supoziţie", a declarat Raimund Roeseler, şef pentru supravegherea sectorului bancar în cadrul Autorităţii de Reglementare Financiară, Bafin.

Băncile din Germania sunt mai solide şi mai bine capitalizate decât acum doi ani, dar pericolul este încă foarte puternic

Singurul lucru care oferă siguranţă pentru moment este faptul că băncile germane sunt mai solide şi mai bine capitalizate decât acum doi ani, dar potenţialul unei reacţii în lanţ în urma default-ului Greciei ar atrage sectorul în teritoriu necunoscut. Tocmai de aceea, specialiştii consideră că, din motive de siguranţă, cele mai mari zece bănci germane ar avea nevoie de 127 miliarde euro capital suplimentar. Aceasta este cifra înaintată de un studiu al Institutului de Cercetări Economice DIW.

„Urmărim zilnic situaţia lichidităţilor tuturor băncilor importante. Am intensificat supravegherea şi avem dialoguri intense cu băncile despre expuneri şi despre cum privesc situaţia de pe piaţa monetară", a arătat Roeseler.

Nici refinanţarea nu este o problemă pentru băncile germane, în pofida unei retrageri de pe piaţa europeană a fondurilor americane cu operaţiuni pe piaţa monetară.

„Unii investitori americani au ieşit de pe piaţa europeană fără să ţină seama de situaţiile diferite din fiecare ţară, dar am văzut că băncile germane au fost capabile să îşi acopere necesarul de refinanţare în dolari", a mai precizat Raimund Roeseler, şef pentru supravegherea sectorului bancar în cadrul Autorităţii de Reglementare Financiară, Bafin.

Dar toate aceste certitudini s-ar putea transforma în praf printr-o singură mişcare bruscă a pieţei bancare elene. Motiv pentru care Germania a intrat într-o stare de alertă privind băncile, care va fi menţinută pe termen nedeterminat, anunţă analiştii.

CITEŞTE ŞI Germania vrea să iasă din zona euro? A început să tipărească mărci


19 September 2011