Numele arhitectului Duiliu Marcu este legat de multe dintre zonele-cheie ale Bucureştiului. Palatul Victoria, finalizat spre sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, este una dintre cele mai cunoscute opere ale arhitectului român şcolit la Paris.

sursa:standard.roDuiliu Marcu nu a creat doar o clădire în inima Capitalei, ci un spaţiu urbanistic unitar şi funcţional, care pune în valoare construcţia.Este vorba despre Piaţa Victoriei, gândită ca un nucleu şi chiar ca un statement al identităţii politice şi naţionale.

Proiectat iniţial pentru Ministerul de Externe, Palatul Victoria a fost, în perioada comunistă, sediul Ministerului de Externe şi al Consiliului de Miniştri. În 1990, a devenit sediul primului guvern al României post-comuniste, iar în 2004 a fost inclus în Lista monumentelor istorice.

Interioarele şi faţadele Palatului Victoria reflectă intenţia arhitectului de a combina elementele clasice cu o concepţie modernă, geometrică a compoziţiei. Este o preocupare firească, deoarece Duiliu Marcu s-a alăturat în anii ‘30 curentului modern, după o primă perioadă sub influenţa academismului francez, urmată de o preferinţă pentru stilul neo-românesc.

Iniţial, faţada principală şi cele laterale ale clădirii Guvernului erau îmbrăcate cu plăci de marmură de Carrara şi aveau, pe cele două plinuri laterale, panouri decorative sculptate. Aceste elemente au fost distruse de bombardamentul din 1944, iar faţada principală a fost refăcută cu plăci de travertin.

 

Autorităţile au decis să refacă basoreliefurile originale după ce clădirea va fi consolidată.


Sursa

21 December 2009