DTZ Research, parte a companiei globale de consultanţă în domeniul imobiliar DTZ, estimează pentru 2011 un capital global pentru investiţii imobiliare de 281 mld US$, înregistrându-se o creştere cu 22%, comparativ cu cifrele estimate de către DTZ în Decembrie 2009[1]

14621-bani-returnari-ue.jpgCel mai recent raport “The Great Wall of Money”, lansat în octombrie 2010, analizează capitalul mobilizat pentru investiţii de un grup amplu de investitori. Cea mai mare creştere a capitalului disponibil va fi înregistrată în Statele Unite (97 mld US$), unde se aşteaptă o majorare cu 54% faţă de estimările noastre din decembrie 2009. Acest rezultat este în acord cu scorul de 89 de puncte[2] din studiul DTZ Fair Value Index™, care evidenţiază faptul că majoritatea pieţelor din Statele Unite reprezintă o oportunitate pentru diverşi investitori. Şi Asia Pacific înregistrează o creştere cu 29%, cumulând un capital de 71 mld US$, în timp ce majoritatea capitalului disponibil este concentrat în Europa (112 mld US$), situaţie neschimbată de la ultima estimare a DTZ, din decembrie 2009.

Nigel Almond, Associate Director of Forecasting & Strategy al DTZ şi autor al raportului comentează: “Interesul crescut al investitorilor pentru Statele Unite este în opoziţie cu situaţia de acum un an. Majoritatea pieţelor din Statele Unite erau reci, prezentând randamente sub nivelul ce reflectă riscul perceput. Această oportunitate rămâne deocamdată neexploatată, întrucât volumele tranzacţionate în SUA nu au atins limita celor din Europa şi Asia Pacific”.

Raportul DTZ reliefează revenirea companiilor listate şi a celor private, firmele listate cumuland 17% din capitalul disponibil, comparativ cu 4% în decembrie 2009. Capitalul provenit de la companiile private este de 14% din totalul disponibil în prezent, pornind de la o valoare precedenta de 3%. Fondurile manageriate de către terţi reprezintă încă sursa principală de capital, chiar dacă ponderea lor a scăzut de la 77% la 49%.

Informaţiile oferite de către DTZ Research dovedesc faptul că diversificarea pe criterii geografice şi pe tipuri de proprietăţi reprezintă încă o prioritate pentru investitori. În linie cu rezultatele analizelor anterioare, cea mai mare parte a capitalului este destinat a fi investit în mai multe tări. Cu toate acestea, procentul acesta a scăzut de la 70% la 56%, demonstrând faptul că atenţia este în prezent concentrată asupra investiţiilor într-o singură ţară. Din ultima categorie, s-a observat o intensificare a interesului fondurilor pentru SUA. Statele Unite acoperă 51% din totalul capitalului orientat către o singură ţară.

Studiul a mai arătat că atât Asia Pacific cât şi Europa vor fi  în vizorul investitorilor, capitalul investit fiind mai mare în comparaţie cu valoarea mobilizată pentru investiţii în aceste regiuni. Acest fapt indică o creştere a investiţiilor externe în 2011. Revigorarea fluxurilor de investiţii externe va începe de la un nivel scăzut, având în vedere diminuarea seminficativă din ultimii trei ani[3].

În prima jumătate a anului 2010, volumul de investiţii la nivel global a crescut substanţial, atingând valoarea de 133 mld US$, dublu faţă de aceeaşi perioadă din 2009. În Asia Pacific, volumul s-a triplat faţă de anul trecut, atingând valoarea de 64 mld US$. Investiţiile în Europa au totalizat 54 mld US$, în creştere cu 86%. Statele Unite aşteaptă încă o creştere a tranzacţiilor, cu un volum investiţional constant de 15 mld US $.

Hans Vrensen, Director global al DTZ Research declară: “Având în vedere volumele investiţionale care vizează pieţele de real estate, putem anticipa o creştere a investiţiilor la nivel global în 2011. Au existat schimbări semnificative  în ceea ce priveşte destinaţia investiţiilor în ultimele nouă luni. În consecinţă, aşteptăm ca volumele de investiţii din Statele Unite să aibă o creştere substanţială, faţă de Europa şi Asia Pacific”.

EMEA

Magali Marton, Head of DTZ CEMEA Research, comentează: “Previzionăm ca volumul de investiţii disponibil în Europa va rămâne neschimbat, conform estimărilor noastre din 2010, atingând valoarea de 112 mld US$. Deşi valoarea capitalului disponibil este mai ridicată comparativ cu Asia Pacific şi Statele Unite, studiul DTZ Fair Value Index™ a indicat 49 de puncte pentru Europa, sugerând că interesul investitorilor nu a crescut din decembrie 2009, pieţele din Europa oferind niveluri similare de randament.

“În ceea ce priveşte fondurile naţionale, Marea Britanie atrage cel mai mult investitorii din regiune, urmată de alte pieţe lichide precum Franţa, Germania, Suedia şi Italia. Pe fondul nemodificarii volumului investiţiilor în Europa, ne aşteptăm ca volumul tranzacţiilor în 2011 să nu aibă creşteri semnificative, în comparaţie cu alte regiuni. Cu toate acestea, creşterea volumului de investiţii înregistrate în prima jumătate a anului 2010 sugerează că revenirea nu va întârzia să apară, înregistrându-se şi o creştere a valorilor. Cu mai mult capital provenind din investiţii externe decât din investiţii autohtone, estimăm mai multe investiţii de acest fel în Europa ”.

Asia Pacific

David Green-Morgan, Head of DTZ Asia Pacific Research, a declarat: “Creşterea cu 29% a capitalului pentru investiţii disponibil în Asia-Pacific, coroborată cu un punctaj de 67, conform DTZ Fair Value Index™ pentru Asia Pacific, demonstrează că regiunea este mai atractivă pentru investitori decât anul trecut. În perspectiva fondurilor ce vizează o singură ţară, pieţele în dezvoltare ale Chinei şi Indiei, alături de piaţa australiană, puţin mai matură, sunt principalele zone de interes din regiune. Ne aşteptăm ca marirea capitalului investiţional disponibil pentru Asia Pacific va avea un impact pozitiv asupra creşterii tranzacţiilor în 2011, marcând şi o creştere a investiţiilor internaţionale.


Note to Editors

DTZ este o companie globala de consultanţă imobiliară, cu birouri în 140 de oraşe din 42 de ţări (acoperind Europa, Orientul Mijlociu si Africa, Asia Pacific şi America). Compania oferă consultanţă şi expertiză personalizată investitorilor, dezvoltatorilor, ocupanţilor din sectorul public şi privat şi consultanţilor financiari. DTZ asistă clienţii în profunzimea nevoilor acestora, pe toate sectoarele pieţei imobiliare, cuprinzând Investiţii, Închirieri şi Brokeraj, Administrarea Proprietăţilor, Management de Proiect şi Consultanţă în Construcţii, Evaluări, Asset Management, Consultanţă şi Research. Compania-mamă, DTZ Holding plc. a fost listată la Bursa din Londra încă din 1987.

În noiembrie 2002, după nouă ani de activitate de succes pe piaţa imobiliară din România, Echinox Consulting a încheiat un acord de parteneriat cu compania multinaţională DTZ, una dintre firmele lider pe plan internaţional în domeniul imobiliar, Echinox Consulting devenind reprezentantul local al DTZ sub denumirea de DTZ Echinox.

www.dtz.com



[1] Vezi Great Wall of Money, DTZ Research, decembrie 2009

[2] Vezi raportul DTZ Foresight Fair Value™ Q2 2010 pentru mai multe detalii

[3]Vezi raportul DTZ Money into Property 2010

 

Pentru informaţii suplimentare, contactaţi:

Evelina Necula
Head of Marketing Department
Email: [email protected]
Tel: + 40 (0)21 310 31 00

 

Raluca Bunghez
Marketing Executive
Email: [email protected]
Tel: + 40 (0)21 310 31 00

 

27 October 2010