Locuintele vechi sunt cu pana la 40% mai ieftine decat locuintele noi, insa romanii prefera sa cumpere locuinte noi, deoarece apreciaza facilitati cum ar fi locul de parcare subteran si spatiile de depozitare de la subsolul blocului, potrivit companiei imobiliare DTZ Echinox.

O concurenta mai serioasa pe piata rezidential va exista, probabil, in urmatorii doi-trei ani, cand se vor finaliza mai multe complexe rezidentiale de mari dimensiuni, in zone semi-centrale, cum ar fi Titan, Vitan, Vacaresti, Berceni si Crangasi, au afirmat consultantii imobiliari de la DTZ Echinox.

"Pentru succesul proiectelor noi, dezvoltatorii vor trebui sa ofere mai multe facilitati precum conditii de finantare foarte bune pentru cumparatori, o calitate buna a finisajelor, precum si alte dotari - cum ar fi bucatariile mobilate - si facilitati", a spus Victoria Linca, analist imobiliar in cadrul DTZ Echinox.

"Previzionam o scadere treptata a preturilor (n.r.- apartamentelor vechi), insa strans legata de o scadere a interesului pentru acest segment de oferta. Acest fenomen se va petrece in toate cartierele bucurestene, acolo unde cumparatorul va avea mai multe variante de achizitionare a unui apartament de imobil nou la un pret competitiv", a declarat consultantul DTZ Echinox.

Silviu Savin, managing partener in cadrul fondului de investitii Centerra Capital Parteners, a explicat de asemenea ca preturile apartamentelor vechi vor mai inregistra o crestere moderata, dupa care, in momentul livrarilor locuintelor noi, acestea vor stagna.

Cererea de apartamente pentru clasa mediu plus continua sa existe, intrucat investitia in acest gen de apartamente are un randament crescut in comparatie cu tarile vecine.

Cumparatorii sunt mici investitori romani sau straini care cumpara fie din stadiul de proiect pentru a revinde ulterior cu un profit, fie cu scopul inchirierii.

Alta categorie de cumparatori o constituie patronii si directorii unor mari companii internationale, care pot apela si la banca pentru obtinerea unui credit. Zona ultracentrala va ramane una cautata, dar aici terenurile pentru noi proiecte sunt foarte rare.

Deocamdata, clasa de mijloc nu este foarte bine conturata si identificata, puterea de cumparare fiind inca relativ scazuta in comparatie cu oferta de pret, a spus consultantul DTZ Echinox.

Scumpirile din ultimii ani sunt explicate printr-un dezechilibru dintre cerere si oferta, mai precis oferta este limitata pentru cererea de locuinte noi, a declarat Victoria Linca.

"Nordul Capitalei concentreaza mare parte dintre noile proiecte rezidentiale pentru clasa mediu plus, ramanand in topul preferintelor cumparatorilor datorita accesului mai bun catre punctele de interes ale orasului si a concentratiei mari de spatii de birouri in zona. A locui in apropierea locului de munca este un criteriu important in alegerea unui apartament, din cauza traficului tot mai dificil din Bucuresti", a explicat consultantul de la DTZ Echinox.

De asemenea consultantii Colliers afirma ca din cele 39 de proiecte rezidentiale de minim 200 de locuinte de pe piata bucuresteana, 26 sunt amplasate in nord.

Potrivit reprezentantilor Colliers, preturile locuintelor vechi a crescut cu circa 5% pe luna in ultima perioada, in timp ce preturile locuintelor noi vor creste in 2007 cu circa 20%.

Sursa

29 November 2007