Volumul global al investitiilor in imobiliare va creste cu 5% in 2010, dupa ce perioada cea mai grea a declinului imobiliar a trecut, se arata in raportul Money into Property realizat de compania de consultanta DTZ.

Conform studiului, investitiile din Europa vor creste cu 4% in acest an, pe fondul revigorarii pietelor de capital.

DTZ previzioneaza ca China va deveni a doua piata imobiliara din lume pana la sfarsitul anului 2011, dupa Statele Unite ale Americii, depasind Japonia si Marea Britanie. Singurele tari din Europa care se asteapta sa fie prezente in topul primelor 5 piete in functie volumul investitiilor in 2011 sunt Franta si Marea Britanie.

"Anul 2009 a fost dificil pentru pietele de real estate din toata lumea, valoarea stocului de investitii global diminuandu-se cu 6%. Cu toate acestea, piata de real estate a depasit deja ce a fost mai rau, iar acum ne asteptam la o crestere a valorii stocului de investitii global, in linie cu previziunile pozitive pentru segmentul macro-economic, ce indica o recuperare economica sustenabila in intreaga lume", a declarat Hans Vrensen, global head of research la DTZ.

In 2009, volumul tranzactiilor in Europa s-a diminuat cu 44%, in ciuda unei cresteri trimestriale, care s-a inregistrat fata de T1 2009, cand piata a atins cel mai scazut nivel. Investitiile din Europa si de peste granitele continentului au fost putine in 2009, inregistrand un declin de 59% in comparatie cu 2007, anul de maxima crestere. In acest context negativ, investitiile dinspre Asia Pacific in Europa si in special in Marea Britanie, au reprezentat singurul element favorabil, marcand o crestere cu 31% in 2009.

"Pietele imobiliare din Europa continentala nu puteau evita declinul din 2009. Ultimul an a fost unul dificil atat pentru investitii cat si pentru inchirieri, dar, din fericire, perioada critica se pare ca a trecut. Pe plan international, investitorii si creditorii isi vor creste volumul afacerilor in 2010, comparativ cu anul trecut. Europa ramane destinatia preferata pentru investitii straine", a spus Magali Marton, head of Continental Europe and Middle East research la DTZ.

Pornind de la aceste previziuni, compania globala de consultanta imobiliara DTZ recomanda investitorilor sa aiba o atitudine proactiva, intrucat numeroase piete europene prezinta oportunitati de investitii in urmatorii doi ani.

In 2010, DTZ Research clasifica 151 de piete dintre cele 172 de pe glob, adica 90%, cu valori corecte de cumparare. Acest fapt contrasteaza situatiei din anul precedent, cand Londra a fost singura piata internationala in care proprietatile au atins un pret corect.








Sursa

20 May 2010