Investitorii din segmentul de real estate comercial din Europa (spaþii de birouri, logistice ºi retail) nu sunt încã dispuºi sã îºi asume riscuri mari, anunþã DTZ, în cel mai recent rapot de analizã, European Quarterly.

În trimestrul 3 2009, investiþiile s-au concentrat asupra principalelor pieþe percepute a fi transparente ºi lichide din Europa Occidentalã. Magali Marton, Head of Continental Europe and Middle East Research al DTZ declarã: “Dat fiind faptul cã atât economia cât ºi piata închirierilor sunt încã fragile în Europa, investitorii rãmân concentraþi asupra proprietãþilor de calitate, care asigurã un venit sigur ºi pe termen lung, acestea fiind predominante în EuropaOccidentalã, în þãri ca Marea Britanie, Germania ºi Franþa. Astfel, investiþiile sunt puþine în cadrul pieþelor emergente din Europa Centralã ºi de Est, unde riscurile percepute sunt mai mari”.

Mulþi dintre investitori ºi-au reîndreptat privirile cãtre pieþele autohtone. Aceastã tendinþã s-a observat cu precadere în Marea Britanie, unde investitorii englezi s-au retras aproape complet de pe pieþele europene în trimestrele trecute, concentrându-ºi activitatea în Marea Britanie. În trimestrul 3, investitorii britanici au achizitionat proprietãþi in valoare de 3.5 miliarde Euro (reprezentând 26% din activitatea totalã a pieþei), din care 3.4 miliarde euro (97%) au reprezentat proprietãþi din Marea Britanie.

Deprecierea lirei sterline, precum ºi revalorizarea întârziatã a proprietãþilor în cadrul unor pieþe europene au reprezentat factori principali care i-au determinat pe investitorii britanici sã se concentreze doar asupra investiþiilor pe piaþa autohtonã. Un caz similar este reprezentat ºi de investitorii germani, care au investit 2.3 miliarde euro în trimestrul 3 2009, reprezentând 17% din totalul investiþiilor. Aproape jumãtate din aceastã sumã (1 miliard euro), a fost investitã pe piaþa autohtonã.

Totalul investiþiilor peste hotare din Europa se putin peste 6 miliarde euro (reprezentând 40% din totalul activitãþii), desi la aceasta sumã au participat douã tranzacþii mari, care depãºesc valoarea de 1 miliard euro: prima tranzacþie (1.15 miliarde euro) se referã la achiziþionarea de cãtre Blackstone a 50% din Broadgate, la Londra, iar cea de-a doua tranzacþie (1.15 miliarde euro) se referã la compania Tree Inversiones Inmobiliarias care a achiziþionat un portofoliu al bãncii BBVA din Spania. 60% din totalul investiþiilor strãine au fost concentrate cãtre Marea Britanie.

Magali Marton a declarat: “Privind înainte, carenþa produselor de investiþii ºi cererea relativ puternicã în Marea Britanie ar putea conduce cãtre comprimarea yield-ului ºi odatã cu acest lucru, ne aºteptãm ca o parte din capitalul de peste ocean, care acum vizeazã piaþa britanicã, sã se orienteze cãtre alte pieþe europene care pot sã ofere o valoare mai bunã, de exemplu Belgia, Franþa sau Suedia”.

9 November 2009