Chiriile spatiilor de birouri au continuat sa scada si in prima parte a acestui an, coborand cu 5% in primul trimestru, sub pragul de 10 euro/mp pentru zonele periferice de business, astfel incat minimul ar putea fi atins in a doua jumatate a anului, arata un raport al companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.

Nivelul chiriilor prime variaza intre 19 si 20 euro/mp pe luna, in cazul cladirilor de birouri din zona centrala de business si 14-17 euro/mp pe luna in locatiile semi-centrale, in timp ce in zonele periferice de business, chiriile variaza intre 9 si 13 euro/mp pe luna," se arata in raportul citat. „Conform estimarilor noastre, vom vedea scaderi viitoare ale chiriilor, pe termen scurt. Ne asteptam ca nivelul chiriilor din piata de birouri sa atinga limita inferioara in a doua jumatate a anului", sustin consultantii DTZ Echinox.

Si gradul de neocupare a crescut in primul trimestru, depasind trimestrul anterior, cand valoarea a fost de 18,08%. „Zona de business din nord a inregistrat cel mai ridicat grad de neocupare, 40%, justificat de volumul mare al livrarilor, coroborat cu diminuarea cererii, in timp ce zona centrala prezinta un grad de neocupare de 10%", se mai arata in raport.

Tranzactiile cu spatii de birouri incheiate in primul trimestru insumeaza 44.500 mp, in crestere cu 65% fata de aceeasi periada a anului trecut. Cererea de spatii de birouri in zona centrala a variat intre 200 si 1.200 mp, iar in zonele descentralizate s-a manifestat interes pentru suprafetele cuprinse intre 400 si 1.000 mp.

 


 



Sursa

7 June 2010